Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt viert bijzondere wereldeidag

Op de dag van het ei, vrijdag 13 oktober, blijkt duidelijker dan ooit welke prominente plek het ei inneemt als voedingsmiddel, vanwege het zeer geringe aanbod.

Niet alleen als lekkernij bij het ontbijt of als element in een maaltijd, maar ook in de voedingsmiddelenindustrie is het ei niet weg te denken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met name die verwerkende industrie hard op zoek is naar dit voor haar zo belangrijke ingrediënt.

De vraag naar eieren kan echter lang niet worden gedekt met het aanbod. In alle Europese landen wordt vaak nee verkocht. Waar het met de markt heengaat nu op diverse plaatsen ook vogelgriep de kop weer opsteekt, is niet te zeggen. Zonder uitbraken zijn de prijzen al vergelijkbaar met die in 2012, toen de kooien moesten worden omgebouwd. Het is daarom te hopen dat zij die weer koppels aan de leg krijgen, geen te hoge fipronil-waarden meer zullen vinden. Voor hen die nog steeds in productie zijn, is het zaak dit zo te houden.

Ondertussen blijven de eierprijzen de koers omhoog volgen. Na een stijging met 41 cent staat de NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram op € 10,51 voor 100 stuks. De prijs voor kooi-eieren in deze gewichtsklasse is inmiddels de € 9 gepasseerd. De NOP-richtprijs voor 100 van die eieren staat namelijk op € 9,16, er kwam 56 cent bij de notering van vorige week op.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.