Pluimveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Vogelgriep: rekening volgt

De pluimveesector kan nog een flinke rekening tegemoet zien van de bestrijdingskosten van vogelgriep. Het geld is op, terwijl de kosten met iedere uitbraak verder oplopen.

Zo’n € 3 tot € 4 miljoen heeft de bestrijding van vogelgriep op de eerste zeven pluimveebedrijven gekost. Dat schat Wageningen Economic Research op basis van een berekening van de bestrijdingskosten. Die bestrijdingskosten worden vooralsnog voorgeschoten door het ministerie van Economische Zaken. De kosten bestaan uit een vergoeding voor geruimde pluimveebedrijven en de kosten van de ruiming (waaronder organisatie, ruimingen en destructie). Het bedrag loopt verder op met de twee meest recente uitbraken in Zuid-Holland, die hierin nog niet zijn meegerekend.

Kosten lopen in de miljoenen

Duidelijk is dat de kosten van deze vogelgriepuitbraak in de miljoenen zullen lopen. Het zijn kosten die uiteindelijk grotendeels voor rekening van de pluimveesector komen, daarvoor is getekend. Geld hiervoor wordt opgehaald via de heffing voor het Diergezondheidsfonds. Het crisispotje is echter leeg. Met de vorige uitbraken van hoogpathogene vogelgriep, twee jaar geleden, zijn de reserves uitgeput. De kosten bedroegen toen ruim € 10 miljoen. Hiervan is € 1,1 miljoen teruggekomen via een bijdrage van de Europese Unie. Verder zijn de nog aanwezige reserves uit de tijd van het productschap opgesoupeerd.

Nog geen nieuwe reserves opgebouwd

Nieuwe reserves zijn nog niet opgebouwd. In de heffing voor het Diergezondheidsfonds wordt op dit moment niet geheven voor nieuwe crisisreserves. Dat heeft te maken met de overgang van het Diergezondheidsfonds van het productschap naar de overheid. De heffingen zijn hierbij onder de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren geschoven. Binnen deze wet is het echter niet mogelijk te heffen voor crisisreserves. Een wetswijziging die dit mogelijk zou moeten maken is onderweg, maar zal op zijn vroegst op 1 januari 2018 ingaan.

DGF-heffingen fors hoger

Geld dat via de DGF-heffingen in 2015 en 2016 is opgehaald, gaat grotendeels op aan jaarlijkse kosten als basismonitoring, bestrijding van salmonella en mycoplasma, en zogeheten waakvlamcontacten met bedrijven die voor noodsituaties stand-by staan.

Het betekent dat de pluimveesector vanaf 2018 nog een flinke rekening tegemoet kan zien. De DGF-heffingen zullen flink omhoog moeten om, naast de jaarlijkse kosten, de huidige schuld te kunnen vereffenen én nieuwe reserves op te bouwen.

De af te betalen schuld zal bij nieuwe uitbraken oplopen en zal linksom of rechtsom worden verhaald

Vogelgriep jaarlijks terugkerend fenomeen

Des te zorgelijker zijn in dat licht de uitspraken van Wageningen Bioveterinary Research dat Nederland zich erop moet voorbereiden dat vogelgriep wel eens een jaarlijks terugkerend fenomeen kan worden. De pluimveesector heeft getekend voor een plafondbedrag van € 45 miljoen in de periode van 2015 tot en met 2019. Tot dit plafondbedrag zijn alle bestrijdingskosten van hoogpathogene vogelgriep voor rekening van de pluimveesector, daarboven betaalt de overheid. In theorie kan de rekening dus nog fors oplopen. Bestrijding vindt op dit moment plaats op de pof. De af te betalen schuld zal bij nieuwe uitbraken tot het einde van de DGF-convenantsperiode, eind 2019, oplopen en zal linksom of rechtsom worden verhaald.

Laatste reacties

 • zon

  De pluimveesector heeft getekend staat er.
  Wie zijn die mensen die doen alsof ze voor de sector praten?

 • g*n

  Fijn he, dat opheffen van productschappen....

 • Mfb

  Laat de overheid op de blaren zitten! Die heeft de productschappen opgeheven tegen de zin van de sectoren

 • NouNiet

  Als de overheid ervoor opdraait betekend dat verhalen op de belastingbetalers. Wel zo sociaal want bestrijding gebeurd in ons aller belang

 • kakelvers

 • sjoerddehoop1

  Eigenlijk zijn de kosten nog veel hoger voor de sector omdat de gevolgschade voor de getroffen bedrijven alleen maar oplopen. Het ruimen van gezonde dieren bij laag-pathogene besmetting is tot nu toe een sectorbelang omdat ze niet kunnen vaccineren. Wanneer het een jaarlijks fenomeen wordt dan lopen de kosten voor preventief ruimen alleen maar op in een steeds grotere groep.
  Het wordt de hoogste tijd om na te denken over een ander bestrijdingsmodel met vaccinnaties. Nederland kan als Kennisland daarin een voortrekkersrol vervullen.
  Het virus gijzelt nu al maandenlang enkele duizenden bedrijven met hun gezinnen met slapeloze nachten en iedere morgen weer angst om de stallen binnen te gaan.
  Dit moet je als sector niet meer willen.

 • V

  Draaien alle pluimveehouders in heel Europa zelf voor de kosten op of zijn wij in Nederland weer de gekke henkie. En laat diegene die zijn handtekening heeft gezet ook de rekening betalen!

 • Barneveldsei

  De eigenaars van de natuur gebieden moeten verplicht worden om mee te draaien in de kosten van de bestrijding.
  Zij draaien op subsidies en giften die directeuren verdienen miljarden. Pluimveehouders willen graag weten waarom de overheid geen openheid van de kosten van de ruimingen wil geven. Nu krijgt de Rendac 125 euro per kip om te verbranden. Toch 588.00 euro per ton en 30 ton per auto is 17640,00euro per vrachtwagen. Met de snelle test kunnen de bedrijven die preventief geruimd worden ook naar het slachthuis. Dan brengt het nog geld op. Maar ja de overheid bepaald en de kippen boer betaalt, waardoor er geen ambities zijn om onderzoek te doen om goedkoper te gaan werken.

 • Koen Franken

  Zou tegen de sector zeggen , vraag ook eens een keer wat medewerking aan Brussel .

 • kakelvers

  Helemaal mee eens Barneveldsei!

 • rudolph

  De kosten voor een ruiming lopen in Nederland volledig uit de hand door het toe doen van verschillende instanties. Met het verdwijnen van het Produktschap is de controle over het Diergezondheidsfonds door de boeren verder uitgehold. De bestrijding van een vogelgriep word gecoördineerd door de NVWA. Deze schakelt verschillende partijen in die de ruiming gaan doen. Het zijn wel 15 bedrijven of verschillende personen die dan het werk gaan doen. Zo is er iemand voor: de douchecabine, taxatie, catering, kleding, desinfectie, pluimveevangers, de vergasser, enz enz. Alles wordt gecoördineerd door ambtenaren die op basis van Europese aanbestedingen de keuze hebben uit een geselecteerd bedrijf die dan mee mag doen voor de ruiming. Je voelt hem al een te grote shovel die de stal niet in kan, waardoor het pluimvee eerst in de kruiwagen gegooid moet worden naar buiten in de shovelbak. Een douchecabine die geen warmwater levert maar wel een prachtige toiletruimte heeft. Kleding die niet past, ruimers die 5 >uur moeten wachten omdat de gassing niet klaar is of andere reden, en er een tweede of derde ploeg met 25 man moet komen omdat ze maar 8 uur mogen werken. Kortom chaotische omstandigheden. Het kan de bedrijven die de ruiming moeten doen niets schelen want alles is op basis van uurtje factuurtje. Heel anders is het in de omringende landen daar wordt geruimd door bedrijven en die regelen alles tegen een vaste prijs per..... Kg zodat het hard werken wordt anders kost het geld.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.