001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Achtergrond

Vogelgriep ijlt na in eendensector

Hoewel de vervoersverboden sinds deze week geen vleeseendenbedrijven meer raken, is de eendensector nog niet verlost van de gevolgen van de vogelgriep. In de vier eendenstallen die HPAI-besmet waren, mogen voorlopig nog geen nieuwe dieren worden opgezet, preventief geruimde en ingesloten eendenbedrijven hebben pas net weer mogen opstarten, de eendenslachterij slacht wegens lagere aanvoer nog weken lang vier in plaats van vijf dagen, en verschillende exportlanden houden hun grens nog dicht voor eendenproducten uit Nederland.

De hoogpathogene vogelgriep sloeg op zaterdag 26 november toe op een bedrijf met eenden in Biddinghuizen. Het leidde tot ruiming, ook van enkele eendenstallen van dezelfde eigenaar in Hierden en Ermelo. In totaal 180.000 eenden, ruwweg een vijfde van de sector. Enkele dagen later bleken nog twee eendenstallen in Biddinghuizen besmet en in december een eendenbedrijf in Kamperveen. Het aantal geruimde eenden liep op tot bijna 220.000 stuks.

In de BT-gebieden lagen acht eendenbedrijven. Die mochten, nadat de slachtrijpe dieren waren afgevoerd, niet worden herbevolkt en bleven leeg zolang de vervoersmaatregelen van kracht bleven.

Eendenslachterij Tomassen Duck-To slacht tot half maart vier in plaats van vijf dagen per week wegens lagere aanvoer van slachteenden. Foto: Jan van Uffelen
Eendenslachterij Tomassen Duck-To slacht tot half maart vier in plaats van vijf dagen per week wegens lagere aanvoer van slachteenden. Foto: Jan van Uffelen

130.000 eieren vernietigd

Het bedrijf Tomassen Duck-To is de spin in het web in de eendensector. Niet alleen slacht het in Ermelo alle Nederlandse eenden, ook is het de enige leverancier van de eendagskuikens vanuit een eigen broederij in Ermelo en twee loonbroederijen in Klarenbeek en Groenlo. In Ermelo fokt Tomassen Duck-To eend-moederdieren op, die worden verkocht aan elf vermeerderingsbedrijven, van wie Tomassen Duck-To de broedeieren afneemt.

De broederij in Ermelo werd door de AI-maatregelen getroffen, want zo’n 130.000 eieren moesten uit de broedmachine worden gehaald en vernietigd, omdat de kuikens niet zouden kunnen worden uitgeleverd. Eenzelfde aantal broedeieren is om dezelfde reden niet ingelegd en vernietigd. Deze vernietiging is een schadepost van zo’n €130.000. Die wordt niet vergoed. “En de productie van broedeieren gaat gewoon door. Dat kun je niet stoppen’’, zegt directeur Gertjan Tomassen.

Geen werk voor flexwerkers

Door de leegstand op veertien vleeseendenbedrijven, raakte de aanvoer van vleeseenden naar de slachterij ontregeld. Het leidde ertoe dat de slachterij sinds begin januari niet meer slacht op vrijdag. Directeur Tomassen: “Alle flexwerkers werken nu even niet.” Tomassen verwacht pas vanaf half maart weer vijf dagen in de week te kunnen slachten. Pas dan zal de situatie weer zijn genormaliseerd. De vier AI-besmette bedrijven – met samen zo’n 45.000 plaatsen – mogen pas weer dieren opzetten nadat de stallen drie keer zijn ontsmet en met verklikkerkippen is aangetoond dat er geen AI-virus meer aanwezig is.

Door de AI mist Tomassen Duck-To ook een deel van zijn afzet. Hongkong, de Filipijnen, Singapore en het landen in het Midden-Oosten, samen 10% van de handel van Duck-To, hebben hun grenzen tijdelijk gesloten.

Over hoeveel schade de onderneming door de vogelgriep nog zal oplopen, kan directeur Tomassen niets zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.