Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijsbodem eieren lijkt bereikt na nieuwe daling

De eierhandel kende deze week twee gezichten. Handelaren zien een duidelijk verschil tussen het begin en het einde van de week.

Waar maandag en dinsdag de handel nog wat stroef liep en de vraag tam was, trok de handel later juist aan. De vraag vanuit de retail was goed in de tweede helft van de week. Toch zat een stabilisatie van de eierprijzen er nog niet in.

NOP-richtprijs zakte 9 cent

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 9 cent naar €6,04 per 100 stuks. Ook kooi-eieren in deze gewichtsklasse zakten in prijs. De NOP-richtprijs daalde met 10 cent naar €4,87 per 100 stuks. In vier weken tijd ging er €1,16 van deze prijs af.

Vogelgriep

De vogelgriep blijft voor onzekerheid in de markt zorgen. Vrije-uitloopeieren verliezen hun status als de leghennen meer dan 12 weken geen vrije uitloop hebben gehad. Dat is op 1 februari het geval voor dieren die bij de start van de ophokplicht al binnen werden gehouden. Eieren van deze kippen komen dan als scharreleieren op de markt. Dat zou extra aanbod aan scharreleieren betekenen.

Bodem bereikt

Los van de ontwikkelingen op het gebied van de vogelgriep, verwachten handelaren dat de eierprijzen voorlopig een bodem hebben bereikt. Het aanbod lijkt wat af te nemen de komende weken en heel voorzichtig komt Pasen al in zicht. De stijgende vraag naar eieren zal ervoor zorgen dat de eieren niet verder in prijs hoeven te dalen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Eén reactie

  • Broederijbrok

    "LIJKT"
    "HOEVEN"
    Dat is 2x niet zeker.
    Pasen is op 16 april dat is nog 12 weken, dat is wel een erg lange aanloop!

Of registreer je om te kunnen reageren.