001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Europa verscherpt maatregelen vogelgriep

Verschillende Europese landen scherpen maatregelen aan in een poging vogelgriepepidemie te bestrijden.

Frankrijk gaat honderdduizenden buitenlopende eenden preventief ruimen in een poging de daar snel uitbreidende epidemie onder controle te krijgen. Het land telde gisteren in totaal 95 gevallen van vogelgriep bij pluimveebedrijven in het Zuidwesten, in overgrote meerderheid fokkerijen van eenden voor de productie van foie gras.

Groot-Brittannië verlengt landelijke ophokplicht

Groot-Brittannië - dat lang verschoond bleef van uitbraken - heeft besloten de landelijke ophokplicht in ieder geval tot 28 februari te verlengen na verschillende uitbraken in de laatste twee weken, waaronder woensdag 4 januari op een backyard farm in Wales. Ook Oostenrijk heeft landelijke maatregelen afgekondigd, die eerder alleen voor specifieke regio’s golden waar het risico als verhoogd werd ingeschat.

Ook virus in vogelgriepvrije Europese landen

Het vogelgriepvirus dook deze week in verschillende Europese landen op die tot zover nog vrij waren, waaronder in Ierland, Tsjechië en Slovenië. Met name uit Midden- en Oost-Europa komen veel nieuwe meldingen van besmettingen bij zowel wilde vogels als gehouden pluimvee. In Hongarije zijn meer dan 200 bedrijven besmet, en hoewel het aantal in Bulgarije daarbij vergeleken relatief beperkter is met 26, is het aantal besmettingen in dat land verdubbeld in een week tijd.

Frankrijk ruimt honderdduizenden jonge eenden

Het Franse ministerie van Landbouw besloot gisteren na een crisisberaad over te gaan tot het ruimen van alle jonge eenden die in de open lucht worden gehouden in drie regio’s in het Zuiden. Het aantal te ruimen dieren kan daarbij tot boven het miljoen oplopen. De meeste bedrijven houden eenden buiten omdat dat een eis is voor de kwaliteitscertificering van foie gras.

Explosie aantal besmette bedrijven

“Het nieuwe virus is buitengewoon agressief voor pluimvee en verspreidt zich snel", meldt een woordvoerder van het Franse ministerie van landbouw. In sommige delen van het besmette gebied lijkt de situatie zich te stabiliseren maar in enkele andere regio’s, zoals Gers en Les Landes, is sprake van een explosie van het aantal besmette bedrijven.

Franse overheid betaalt ruimingskosten

De grote ruimingsoperatie in Frankrijk is donderdag 5 januari begonnen en moet binnen twee weken zijn afgerond. Na het ruimen moeten alle bedrijven grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden. Pluimveebedrijven in de besmettingszone waar dieren binnen worden gehouden, vallen niet onder de ruimplicht. De overheid neemt zelf de kosten voor de operatie voor haar rekening. In een later stadium wordt beslist over eventuele vergoedingen voor de getroffen boeren.

Auteurs: Ruud Peys en Kirsten Graumans

Ruud Peys

Eén reactie

  • agro1

    zo blij, dat er van een epidemie tot nu toe geen sprake is.

Of registreer je om te kunnen reageren.