Pluimveehouderij

Achtergrond

Eerste publicatie van nieuwe kuikennotering

De Vernieuwde basis Contract Notering (VCN) is deze week voor het eerst gepubliceerd. De VCN gaat op termijn de basiscontractprijs voor vleeskuikens vervangen.

De VCN-notering staat op €0,8075, ruim 25 cent boven de huidige notering van de basiscontractprijs (BCP), die deze week op €0,55 staat.

Een jaar lang twee noteringen

De VCN wordt de komende 12 maanden naast de BCP genoteerd, zodat pluimveehouders en slachterijen die handelen op de BCP de tijd hebben om nieuwe afspraken te maken. Daarna stopt de BCP. Het doel van de nieuwe notering is om dichter bij de daadwerkelijk uitbetaalde prijzen te komen. Bij de BCP bedragen de toeslagen op de notering inmiddels de helft van de basisprijs. De zeven vleeskuikenslachterijen die wekelijks hun eigen notering aanleveren (die vervolgens gemiddeld worden in de BCP), worden vanaf nu ook wekelijks een eigen notering aanleveren voor de VCN.

Effect prijsmutaties dempen

De nieuwe notering is gebaseerd op een gemiddelde prijs van twee weken om het effect bij grotere prijsmutaties te dempen. In de praktijk heeft dat als gevolg dat nu tot vier cijfers achter de komma wordt genoteerd.

Lees ook: 'Voordeel van twijfel' voor nieuwe kuikennotering

Of registreer je om te kunnen reageren.