Pluimveehouderij

Achtergrond 2241 x bekeken

Prijs kooi-eieren stuwt scharrel

De NOP-richtprijs voor kooi-eieren in de klasse 62/63 gram is met 20 cent gestegen. Voor 100 stuks wordt nu €4,59 betaald.

De prijs voor scharreleieren maakte een heel klein stapje omhoog. De NOP-richtprijs voor de gewichtsklasse 62/63 gram staat op €5,50 per 100 stuks en dat is 1 cent hoger dan vorige week.

Ruim aanbod kleine scharreleieren

Het aanbod aan kleine scharreleieren is zeer ruim. Omdat de notering voor scharreleieren niet onder het niveau van de kooi-eieren kan staan, liften de NOP-richtprijzen voor kleine scharreleieren mee op de prijsstijging van de kooi-eieren. De prijs voor eieren in de klasse 40/41 gram stijgt met 12 cent naar €2,95 per 100 stuks. Een prijsstijging die volgens handelaren niet in de huidige markt past.

De prijsstijging bij de kooi-eieren, en dus ook die van de kleine scharreleieren, komt voort uit hogere prijzen in Frankrijk. Daar stijgt de Rungis-prijs, waardoor de NOP-richtprijs (een cocktail van Europese prijzen) automatisch volgt. Gezien de marktsituatie in Nederland is de stijging van de NOP-richtprijs aan de forse kant. Ondanks de prijsstijging staat de notering nog altijd €1,48 onder het niveau van exact een jaar terug.

De handel in scharreleieren was weinig spannend afgelopen week. Ten opzichte van de voorgaande weken was er weinig verandering en dat resulteert in de nagenoeg stabiele prijszetting. Handelaren omschrijven de markt op dit moment als taai, moeilijk en zwak. Voor de komende week wordt niet veel verbetering verwacht. Een stabiele notering ligt in de lijn der verwachting.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.