Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs laat nieuwe stijging zien

De eierprijzen trekken de stijgende lijn van de voorbije weken door.

Ook deze week zetten de noteringen een stap omhoog. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de gewichtsklasse 62/63 gram stijgt met 23 cent naar €5,39 per 100 stuks. Daarmee staat de prijs nog wel ruim onder het niveau van een jaar terug toen voor 100 eieren €7,08 werd betaald.

Afzet loopt gestaag door

De afzet van eieren loopt gestaag door. Ondanks het einde van de vakanties is geen enorme impuls in de vraag vanuit de retail merkbaar. Door het warme weer van de afgelopen week is de consumptie van eieren wat minder, waardoor de supers nog genoeg voorraad hebben en wat minder bestellen. De industrie houdt zich afzijdig in de eierhandel en wacht af.

Goede vraag

De export loopt wat beter dan vorige week. De vraag naar eieren is goed, al is er voldoende concurrentie vanuit bijvoorbeeld Oekraïne of de Verenigde Staten. Desondanks kunnen ook op de exportmarkten in derde landen hogere prijzen worden gerealiseerd. Dit draagt bij aan een vriendelijke marktsituatie.

Stijgende prijzen

Het ligt in de lijn der verwachting dat de eierprijzen ook de komende weken nog wat stapjes omhoog zetten. Of dat in zulke stappen als in de voorbije weken gebeurt, valt te bezien. Bij de retail zitten nog wat voorraden en voor de industrie is het nu niet aantrekkelijk om eieren te kopen.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.