Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs in de plus, ondanks de warmte

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram steeg deze week met een stuiver cent naar €5,49 per 100 stuks.

Dat is €1,56 minder dan dezelfde week van 2015 en 73 cent minder dan gemiddeld in week 37 in de laatste 10 jaar. De richtprijs van witte kooieieren in deze gewichtsklasse steeg deze week met 19 cent naar €4,37. Dat is €1,86 (30%) minder dan een jaar geleden en €1,03 minder dan in de laatste 10 jaar in dezelfde week.

Over alle gewichtsklassen was de NOP-richtprijs voor kooieieren 4,5% hoger dan vorige week. Die van bruine scharreleieren over alle gewichtsklassen ging deze week met 1,7% omhoog.

Hoge temperaturen

Hoge temperaturen temperen de eierhandel. Dat bleek deze week weer eens. Bij (extreem) hoge temperaturen eten consumenten minder eieren. De handel loopt dan terug. Dat merkten niet alleen de eierhandelaren, maar ook de pluimveehouders met huisverkoop. Desondanks zat de eierprijs in de plus, weliswaar niet bij alle soorten en gewichtsklassen in dezelfde mate.

Ruim aanbod scharrel

De hoge temperaturen zijn niet gunstig voor het bewaren van eieren. De handel wil er dan liefst snel van af. Dat lukte aardig. Aanbod en vraag waren aardig in evenwicht. Scharrel- en vrije uitloop eieren zijn er voldoende. Het aanbod van zware eieren was wat krap, als gevolg van een lagere voeropname door de hoge temperaturen, wat merkbaar was aan de prijsstijging.

Franse kooinotering omhoog

Bij kooieieren loopt de markt wat op, vooral door exportmogelijkheden. De Franse kooinotering ging omhoog en trok de NOP-richtprijs mee uit het dal. De industrie toonde zich niet erg kooplustig.

De verwachting is dat de prijs met stapjes omhoog zal gaan (richting kerst), maar van een flinke stijging zal geen sprake zijn, want in Europa zijn voldoende kippen en eieren.

Prognose: licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.