Pluimveehouderij

Achtergrond 2146 x bekeken 1 reactie

Eierprijs even pas op de plaats

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram bleef deze week onveranderd op €5,49 per 100 stuks.

Dat is €1,42 minder dan dezelfde week van 2015 en 72 cent minder dan gemiddeld in week 38 in de laatste 10 jaar. De richtprijs van witte kooieieren in deze gewichtsklasse kroop iets omhoog naar €4,39. Dat is €1,75 minder dan een jaar geleden en €1,05 minder dan in de laatste 10 jaar in dezelfde week.

Geen positieve markt

De eiermarkt kabbelde voort in de afgelopen week, er was weinig beweging. Eierhandelaren omschrijven de markt als rustig, zwak, droevig, belabberd. Niet positief dus. Aanbod is er voldoende (s-eitje zijn er plenty), de vraag en consumptie blijven wat achter, hoewel 1 handelaar de vraag als goed typeerde en passend bij de tijd van het jaar.

De binnenlandse markt lijkt geen reden te geven tot een prijsstijging, het zijn de buitenlandse noteringen die de Nederlandse notering op niveau houden.

De industrie was weinig kooplustig, de export buiten de EU was rustig.

Dag Duitse eenheid

Volgende week wordt wat extra vraag verwacht vanuit Duitsland met het oog op de vrije dag maandag 3 oktober (dag van de Duitse eenheid). Aanleiding voor consumenten om wat meer te kopen om de koelkast vol te hebben.

Die verwachte extra vraag en het wat frissere weer zullen de prijs naar verwachting een klein zetje omhoog geven. Bovendien, dat in oktober al wat meer wordt gedacht aan en toegewerkt naar kerst, is meestal ook gunstig voor de prijs.

Prognose: licht stijgend

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.