Pluimveehouderij

Achtergrond 2334 x bekeken

Prijszetting eieren komende weken steviger

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram steeg deze week met 16 cent naar €5,16 per 100 stuks.

Dat is €1,88 minder dan dezelfde week van 2015 en 67 cent minder dan gemiddeld in week 35 in de laatste 10 jaar. De richtprijs van witte kooieieren in deze gewichtsklasse steeg deze week met 19 cent naar €3,88. Dat is €2,19 (36%) minder dan een jaar geleden en €1,16 minder dan in de laatste 10 jaar in dezelfde week.

Over alle gewichtsklassen was de NOP-richtprijs voor kooieieren 5,35% hoger dan vorige week. Die van scharreleieren over alle gewichtsklassen ging deze week met 3,50% omhoog.

Einde vakantie merkbaar

De handel in eieren liep deze week best. Dat op de meeste plekken de vakantie achter de rug is, was merkbaar. Supermarkten bestelden beter, evenals grossiers. Door het mooie weer trok de vraag vanuit de horeca ook aan.

De industrie is nog wat afwachtend. De export loopt 'niet geweldig', aldus een handelaar. Hij komt nu Amerikanen tegen op exportmarkten waar hij ze een tijd niet gezien heeft.

Scharrel- en bio-eieren zijn er voldoende. Vrij-uitloopeieren, door een handelaar 'het premium-ei van 2017' genoemd, is het meest gevraagd.

Krap aanbod zware eieren

De prijsstijging was verwacht, hoewel een enkele handelaar verbaasd is over de hoogte ervan. Die had 'een dubbeltje max' verwacht. In de Duitse Weser Ems-notering noteerde witte L-scharreleieren 30 cent en bruine L-scharreleieren zelfs 45 cent hoger dan vorige week. En dat had een stuwend effect op de NOP-richtprijs. De prijsstijging van zware eieren zou mede het gevolg zijn van extra slachtingen, waardoor het aanbod van deze eieren krap is.

De verwachting is dat de prijszetting de komende week nog steviger zal worden.

Prognose: licht stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.