Pluimveehouderij

Achtergrond

Enquête roofvogel in kippenuitloop tot 31 augustus

Het Louis Bolk Instituut heeft de einddatum voor het invullen van de ‘roofvogelenquête’ met tien dagen verlengd tot 31 augustus.

Zo hoopt het instituut dat meer pluimveehouders met uitloopkippen de vragenlijst op internet invullen.
Het Louis Bolk Instituut in Zeist wil met de antwoorden op de enquête meer te weten komen over de omvang van de schade door roofvogels en andere predatoren op sectorniveau, in euro’s en ten opzichten van andere uitval, zoals door ziekte.

Ervaring vrije-uitloopkippenhouder van groot belang

Tot nu toe hebben vooral pluimveehouders met biologische (opfok)hennen de vragenlijst ingevuld. Slechts enkelen met ‘reguliere’ vrije uitloop. Onderzoekster Monique Bestman roept vooral pluimveehouders uit die groep vrije-uitloopkippenhouders op de enquête in te vullen.

Geen uitval door roofdier? Vul enquête toch in

Ook pluimveehouders met uitloopkippen die géén uitval door roofdieren hebben, kunnen reageren. Want het instituut is ook benieuwd waardoor zij geen probleem hebben.

Hoeveel schade buizerds en andere roofvogels op pluimveebedrijven veroorzaken is niet bekend. De enquête moet daarin inzicht geven.</p>
<p><em>Foto: Louis Bolk Instituut</em>
Hoeveel schade buizerds en andere roofvogels op pluimveebedrijven veroorzaken is niet bekend. De enquête moet daarin inzicht geven.

Foto: Louis Bolk Instituut

De pluimveehouders die de enquête al hebben ingevuld, gaven allemaal aan een probleem te hebben met roofvogels, vossen en soms ook andere roofdieren. De getallen van wat de pluimveehouders dood in de uitloop vonden en wat gedood was door roofdieren, liepen op tot 1.500 kippen per ronde.

Verschil tussen telling slachterij en staladministratie

Verschillen tussen tellingen in de slachterij en de staladministratie, waren volgens de pluimveehouders ook grotendeels aan roofdieren te wijten. Dat zat bij de meeste bedrijven tussen 250 en 750 kippen. Een paar bedrijven waren bij het laatste koppel bijna 3.000 hennen kwijt.

Of registreer je om te kunnen reageren.