Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs omhoog in vriendelijke markt

De handel in eieren heeft een positieve week achter de rug. Dat zorgt ook voor hogere prijzen.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram stijgt met 17 cent naar €5,00 per 100 stuks. Ook voor kooi-eieren wordt iets meer betaald. De prijs stijgt met 4 cent naar €3,69 per 100 stuks in de klasse 62/63 gram.

Het aanbod aan eieren is aan de ruime kant. De prijsstijging wordt dan ook gevoed door een flinke groei aan de vraagkant. Handelaren melden dat met name vanuit de retail meer eieren worden gevraagd. Door het naderende einde van de vakanties in verschillende regio’s neemt de vraag wat toe. De consument heeft graag weer eieren in de voorraadkast en dat zorgt voor een impuls aan de afzet richting de retail.

Export van eieren loopt goed door

De industrie koopt ook eieren, maar is op zijn hoede. Mocht de prijs nog veel verder stijgen, dan zal de interesse vanuit de industrie wat afvlakken. Bovendien heeft de industrie nog voldoende voorraden, dus de nood om te kopen is niet heel groot.

De export van eieren loopt prima door. Vooral de afzet van kleinere eieren richting Afrika is goed. De verwachting is dat dit ook voor de komende weken geldt.

Prognose: prijs omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.