Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierhandel nog paar weken in ‘zomermodus’

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram daalde deze week met zes cent naar €4,81 per 100 stuks.

Dat is €2,18 minder dan dezelfde week van 2015 en 59 cent minder dan gemiddeld in week 31 in de laatste tien jaar. De richtprijs van witte kooi-eieren in deze gewichtsklasse daalde deze week met twee cent naar €3,68. Dat is €2,38 (39%!) minder dan een jaar geleden en 97 cent minder dan in de laatste tien jaar in dezelfde week.

De eiermarkt en -handel was rustig, rustig, rustig. Of zoals een handelaar het omschreef: de handel staat nog in de ‘zomermodus’. "Er stond een min voor de prijzen. En dat is niet goed." Een andere handelaar typeerde de handel in de afgelopen week met ‘kommer en kwel’.

Industrie niet kooplustig

De retail nam deze week niet meer af dan nodig en de bestellingen voor komende week wisselen; de een bestelt wat meer, dan ander juist minder. De industrie is niet kooplustig, is naar verluid redelijk vol en heeft te maken met minder vraag naar producten. Links en rechts blijven wat eieren staan waarvoor (even) geen afzet is.

Het eind van vakanties in enkele Duitse deelstaten zal een positief effect op de vraag hebben. Stijging van de binnenlandse vraag en afzet zal naar verwachting zeker nog een week langer duren.

De verwachtingen richting september zijn positiever. In de tweede helft van de vakantieperiode is het voor de handel altijd zonniger, aldus een eierhandelaar. Dan komt de herbevoorrading weer op gang. Zeker ook met het oog op acties van enkele binnen- en buitenlandse supers.

De verwachting is dat de industrie ook de komende weken zal blijven kopen, omdat 'over drie weken de prijzen niet lager zullen zijn'.

Behoorlijk wat kleine eieren

De export naar bestemmingen buiten de EU ondervindt in het Midden-Oosten hinder van eieren uit de VS. Naar Afrikaanse landen is redelijke afzet.

Momenteel komen er in de EU behoorlijk wat kleine eieren op de markt, van pas opgezette hennen. Wat nu S-eitjes zijn, zijn in september M-eieren en een maand later L'en. Dat tempert al te positieve verwachtingen over oplopende prijzen.

Prognose: licht dalend

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.