Pluimveehouderij

Achtergrond 1794 x bekeken

Britten vrezen gevolgen van weren kooi-eieren

Het wordt wel 2025, pas over tien jaar dus, maar toch maken de Britse pluimveehouders zich ernstig zorgen over de stroom aankondigingen van winkelbedrijven, cateraars en andere verbruikers om kooi-eieren in de ban te doen.

De laatste in de rij is Tesco, de grootste supermarkt van het land, die min of meer tot een embargo op kooi-eieren is gedwongen door een dertienjarige scholiere die binnen een week 200.000 handtekeningen wist te verzamelen onder een petitie om een eind te maken aan het ‘wrede leven van de kippen’. Andere Britse grootwinkeliers zoals Asda, Lidl en Morrison, waren de marktleider al voorgegaan met een komende stop, terwijl Sainsbury’s en Coop al enige tijd helemaal geen kooi-eieren meer verkopen.

'Verrijken van kooien niet meer dan een plaatje voor de buitenwereld'

Elders heeft het Franse Sodexo, een van de grootste cateringsbedrijven ter wereld, ook een komende ‘ban’ aangekondigd. Sodexo wil in nauwe samenwerking met de sector zelf bereiken dat het over een jaar of tien in alle 80 landen waar het actief is eieren kan kopen uit productiemethoden waar de kippen niet in kooien worden gehouden.

De grote eierverbruikers staan al enige tijd onder druk van dierenwelzijnclubs als Compassion in World Farming. Dat stelt dat het verdwijnen van de legbatterijen in Europa in 2012 weliswaar een verbetering vormde, ‘maar de hennen leven nog steeds in kooien waar ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen uitoefenen’. Volgens de organisatie is het ‘verrijken’ van de kooien niet meer dan een plaatje voor de buitenwereld en raken nog altijd vele hennen in de pluimveehouderijen gewond of misvormd. "Het mag dan legaal zijn, het is zeker niet juist."

Kippen in Engeland die worden gehouden in koloniehuisvesting, een vorm van verrijkte kooien.</p>
<p><em>Foto: Hans Bijleveld</em>
Kippen in Engeland die worden gehouden in koloniehuisvesting, een vorm van verrijkte kooien.

Foto: Hans Bijleveld

Verrijkte kooien sinds verbod op batterijkooi

Voor de Britse eierindustrie gaat het om ingrijpende stappen, blijkt uit de snelle reactie van de National Farmers Union. De bond benadrukt dat meer dan 40% van de door Tesco verkochte eieren uit kooisystemen afkomstig is. "Maar dat zijn verrijkte kooien, sinds de EU in 2012 batterijkooien verbood. De kippen blijven nog altijd binnen en in een kooi, maar het is een heel andere omgeving dan onder het vorige systeem. Elk dier heeft nu 36% meer ruimte dan voorheen. Hennen zijn van nature sociale dieren, maar er is altijd voldoende ruimte om te bewegen en de vleugels uit te slaan", legt de bond uit.

De bond benadrukt dat de omschakeling van batterijen naar verrijkte kooien de pluimveehouders alles bij elkaar bijna €0,5 miljard heeft gekost. Die systemen nu weer ombouwen naar scharrel- of zelfs vrije uitloop gaat de pluimveehouders opnieuw kapitalen kosten, vreest de Engelse boerenbond.

Meer uitleg over wat in de plaats moet komen

Voorzitter van de sectie pluimveehouderij Duncan Priestner: "Winkeliers die nu hebben gezegd dat ze gaan stoppen met eieren uit verrijkte kooi-systemen moeten hun leveranciers meer duidelijkheid geven over de tijdlijn, en vooral over de vraag wat er voor in de plaats zou moeten komen. Dat wordt de grootste omschakeling sinds de introductie van verrijkte kooien. De veranderingen zullen ook gevolgen hebben voor alle productiesystemen. Hoewel 2025 nog negen jaar weg is, is tijd van essentieel belang om onze producenten de gelegenheid te bieden de vereiste veranderingen door te voeren, met zo min mogelijk gevolgen voor hun bedrijfsvoering en voor onze klanten, het Britse publiek."

Of registreer je om te kunnen reageren.