Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Zomerdip eieren nog niet voorbij

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram daalde deze week met 7 cent naar €4,87 per 100 stuks. Het prijspeil van eieren is te typeren als stabiel zwak.

Dat is €2,14 minder dan dezelfde week van 2015 en vijf dubbeltjes minder dan gemiddeld in week 30 in de laatste tien jaar. De richtprijs van witte kooieieren in deze gewichtsklasse daalde deze week met 14 cent naar €3,70. Dat is €2,47 (40%!) minder dan een jaar geleden en 94 cent minder dan in de laatste tien jaar in dezelfde week. Het is de ‘zomerse stemming’ die het prijspeil bepaalt. Dit is te typeren als stabiel en zwak.

Ruim voldoende aanbod, vraag beperkt

Het aanbod is ruim voldoende voor de beperkte vraag naar verse eieren vanuit retail en horeca. Sommige handelaren typeren de markt als ‘vrij rustig’ en de handel ‘mondjesmaat’, een enkeling spreekt van ‘vrij aardig’ en ‘het loopt goed door’. De industrie is weinig kooplustig. Mogelijk doordat hun afnemers ook even pas op de plaats maken. De industrie heeft bovendien te maken met aanbod van broedeieren en vaccineieren. De industrie heeft wel belangstelling voor gecertificeerde scharrel- en vrije-uitloopeieren.

Hoewel in enkele Duitse deelstaten de vakantieperiode afloopt, begint nu juist de vakantie in enkele andere deelstaten. Ook voor de Fransen breekt de vakantieperiode aan, wat direct zichtbaar was met een knik in de Franse Rungis-notering.

Prijs zakt nog iets, overaanbod aan hennen

Of de bodem van de prijs inmiddels is bereikt, durven handelaren niet te voorspellen. Hoewel de historie van de laatste tien jaar laat zien dat de NOP-richtprijs vanaf deze week enkele weken achtereen omhoog ging, verwachten handelaren dat het nog wel een paar weken zal duren voordat de prijs aantrekt. Bovendien zal de prijs dan eerder met 5 cent stijgen dan met 10 cent, zoals in het afgelopen decennium.

De verwachtingen voor later dit jaar zijn niet rooskleurig. Een overaanbod van hennen in Europa van enkele procenten laat zich niet combineren met een hoog prijspeil.

Prognose: licht dalend

Laatste reacties

  • info519

    pluimveerechten verhuren brengt meer op.....

  • 200113528

    gewoon leeg laten staan die kooien en scharrel bedrijven. Rechten verhuren en klaar.

  • info519

    profiteren die bedrijven indirect ook van de verandering in de markt van toenemende vraag alternatieve eieren door verhuur/verkoop rechten....

Of registreer je om te kunnen reageren.