Pluimveehouderij

Achtergrond 1846 x bekeken

'Geslachtsbepaling ei kan na volgend jaar grootschalig'

'We hebben een betrouwbare methode om het geslacht van embryo's in eieren te voorspellen.' Met dit nieuws kwam het Leidse bedrijf In Ovo vorige maand naar buiten.

In Ovo verwacht in 2018 met een praktijkrijp systeem op de markt te kunnen komen.

In Ovo is in 2013 opgericht door uzelf en uw collega Wil Stutterheim, beide toen nog student. Wat hebben jullie de afgelopen drie jaar gedaan?
"Met investeringen van Universiteit Leiden, subsidie van het ministerie van EZ en steun van de Dierenbescherming, de Nederlandse legbroederijen, en LTO Noord, hebben we gewerkt aan een technische oplossing voor een probleem dat we in de jaren daarvoor gedefinieerd hadden: het grootschalig doden van mannelijke eendagskuikens. In het verleden zijn diverse bedrijven en onderzoekers bezig geweest met dit onderwerp. Maar dat leidde niet tot een toepassing waarmee broederijen kunnen werken. Door het bepalen van het oestrogeengehalte kun je erachter komen of een embryo vrouwelijk of mannelijk is. Maar zo'n bepaling duurt uren, en is te kostbaar."

Wat is de doorbraak die jullie hebben bereikt?

"We hebben een stofje gevonden in het afvalzakje van het ei dat snel te meten is, en dat bij mannelijke embryo's een andere concentratie heeft dan bij vrouwelijke."

Wat is het voor stof? En wat is de functie ervan in het ei?

"De biologische relevantie van het stofje dat we detecteren, kennen we niet. We zouden het wel willen weten, maar onderzoek daarnaar heeft geen prioriteit. Het is geen eiwit en ook geen hormoon. Onze markerstof is een klein molecuul dat zich snel laat meten. We kunnen nu op dag negen van het broedproces in een paar seconden het geslacht van een ei bepalen."

Is dit in te passen in het werkproces van een broederij?

"Dat is het zeker. We hebben onze techniek op kleine schaal getest in een Nederlandse legbroederij, het bedrijf heeft meerdere keren hanen en hennen gescheiden laten uitkomen. De methode is in de praktijk ook snel genoeg om grote aantallen eieren geautomatiseerd te sorteren op geslacht. Het eerste prototypeapparaat wordt nu ontwikkeld."

Jullie maken een gaatje in het ei om er vervolgens een beetje materiaal uit te halen. Brengt dit geen grote hygiënerisico's met zich mee?

"Onze succesvolle praktijktesten laten zien dat hygiëne geen probleem is. In theorie zou een non-invasieve methode beter zijn. Maar die is er niet. Ook niet bij andere initiatiefnemers voor een bruikbare techniek."

Wanneer komt er een apparaat op de markt waarmee broederijen daadwerkelijk grootschalig het geslacht van eieren kunnen bepalen?

"Onze technische partner is het Deens-Nederlandse bedrijf Sanovo. Samen met dit bedrijf ontwikkelen we het eerste prototype van een apparaat om onze techniek geautomatiseerd te kunnen toepassen. Sanovo heeft veel van de daarvoor benodigde componenten in huis. Het bedrijf levert onder meer apparatuur om eieren te vaccineren. Ook bij die apparatuur maak je geautomatiseerd een gaatje in ieder ei. We verwachten volgend jaar met het prototype te kunnen proefdraaien. Als het meezit kunnen we begin 2018 het apparaat op de markt brengen."

Waarom zijn jullie dit voorjaar met een persbericht naar buiten getreden?

"Na veel publiciteit in 2013 was het de afgelopen paar jaar stil. We hoorden dat nogal wat mensen veronderstelden dat het een paar voormalige studenten niet zou lukken om met iets bruikbaars te komen. We hebben nu duidelijk gemaakt dat dit wel gelukt is. Het is niet meer de vraag of er techniek voor geslachtsbepaling van eieren komt, maar welke partij het eerst op de markt komt met een systeem dat voor broederijen geschikt is."

Of registreer je om te kunnen reageren.