Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierhandel blijft tam, prijs daalt

De eierhandel liep deze week iets vlotter dan vorige week. Dat was ook niet moeilijk na een zeer rustige en moeilijke week.

In vergelijking met een normale week was de handel echter nog niet denderend. Dat is ook terug te zien in de noteringen. De NOP-richtprijzen voor zowel kooi- als scharreleieren gingen omlaag.

Het aanbod aan eieren blijft ietwat aan de ruime kant, maar overdreven groot is het aanbod niet. Daartegenover staat echter een rustige vraag vanuit de retail. Met het oog op de naderende vakanties houden de supermarkten zich kalm. Er worden wel eieren besteld, maar alleen de broodnodige. Datzelfde geldt voor de industrieën. Deze marktsituatie zorgt ervoor dat de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram met 4 cent daalt naar €5,08 per 100 stuks. De NOP-richtprijs 2.0 voor deze eieren daalt met 2 cent naar €5,79 per 100 stuks. Bij de kooi-eieren was de daling iets sterker. Daar ging 6 cent van de prijs af, waardoor voor 100 stuks kooi-eieren van 62/63 gram nu €4,18 wordt betaald.

Afzet export moeizaam

Op de exportmarkt is de afzet lastig. Vanuit de Verenigde Staten en Oekraïne worden veel eieren aangeboden tegen een lagere prijs. Het is daardoor lastig om de Nederlandse eieren in bijvoorbeeld Afrika en het Midden-Oosten af te zetten.

De komende weken zal door de vakanties de consumptie van eieren wat afnemen. Mocht het aanbod op dit niveau blijven, dan zorgt dat voor druk op de prijzen.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.