Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Prijs scharreleieren laat stijging zien

Met Pinksteren voor de deur zijn de noteringen voor scharreleieren gestegen.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram ging met 7 cent omhoog naar €5,37 per 100 stuks. Ook de NOP-richtprijs 2.0 voor deze eieren liet een plus zien. Deze noteringen staat na een stijging van 6 cent op €6,10 per 100 stuks.

Vooral vanuit de retail werden deze week meer eieren gevraagd. Pakstations vroegen om extra eieren om in de vraag vanuit de supermarkten te kunnen voorzien. Handelaren laten weten dat veel pakstations zijn leeg gedraaid. Of, zoals een Duitse marktanalist meldt: de voetbaldoelen kunnen weer worden opgesteld, want de pakhuizen zijn leeg.

Mogelijk meer prijsstijgingen

De industrie hield zich net als in de voorbije weken rustig. Zij bestelde alleen de noodzakelijke eieren. Handelaren verwachten dat de industrie zich na Pinksteren wat meer op de markt zal roeren. Mocht de vraag vanuit de industrie fors aantrekken, dan kunnen de prijzen volgende week misschien zelfs licht verder stijgen.

De markt voor kooi-eieren blijft moeizaam. Dat is ook terug te zien in de noteringen. Die gingen weer omlaag. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren in de klasse 62/63 gram zakte met 11 cent naar €3,45 per 100 stuks. Daarmee blijft de notering negatieve records neerzetten. Nog nooit stond de notering voor kooi-eieren zo laag.

Export kooi-eieren

Het aanbod aan kooi-eieren is heel erg ruim in Europa. De export van deze eieren verloopt dan ook zeer stroef. Vanuit de Verenigde Staten, Turkije en Oekraïne worden veel goedkope eieren aangeboden. De Nederlandse prijzen liggen, ondanks de daling van de afgelopen maanden, nog altijd hoger. Dat maakt het lastig de Nederlandse kooi-eieren af te zetten in derde landen.

In tegenstelling tot de kooi-eieren, blijft de markt voor Freiland en biologische eieren blijft zeer goed. Er worden nog altijd meer van deze eieren gevraagd dan aangeboden.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Laatste reacties

 • info519

  Kooiboeren kunnen beter hun rechten verleasen....

 • Almagro

  Helemaal juist info519, wanneer je geen dubbeltje marge in de week meer draait en je zit met een koppel van een jaar of ouder .
  6 cent/week was vorig jaar de lease opbrengst, zonder de arbeid en de stront . Minder over productie en meer rechten beschikbaar. Wat kan het toch simpel zijn.

 • Koen Franken

  En vraag me af hoe en wanneer dit weer goed gaat komen

 • Tonnis

  Maar dan kan scharrel ook wel stoppen want die hebben ook geen marge van een dubbeltje in de week.
  En nog eens wat, ik denk dat er ook wel kooiboeren zijn die niks te verleasen hebben.
  M.a.w. het houden van legkippen m.u.v. bio en vrije uitloop is een economisch negatieve bezigheid.
  Graag reactie.

 • Tuig

  Scharrel ging best de laatste tijd.
  Nu kun je met gmo vrij en onbehandelde snavels ook een plusje halen. Duitse supermarkten willen deze eieren en ze zijn niet overal volop beschikbaar. Maar uitloopkippen
  Leveren inderdaad het meeste op.

 • Tonnis

  Dat plusje ben je toch kwijt aan de meer kosten, of zie ik het verkeerd?

 • Tuig

  Als het goed is niet. Handelaren praten over 30 cent per 100, eieren. Kun je heel wat lucerne voor kopen. Over 2 jaar zal die toeslag er wel weer af zijn. Zorgen voor later.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.