Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:17 mei 2016

Koers Brasil Foods omhoog door overnamegeruchten

Neemt Tyson Foods straks Brasil Foods over? Het lijkt ondenkbaar. Volgens de Braziliaanse zakenkrant Valor Econômico bezochten leden van het topmanagement van het Amerikaanse bedrijf pluimveeslachterijen van Brasil Foods. Volgens hetzelfde bericht zou Brasil Foods een verdedigingslinie hebben opgeworpen om een totale overname te voorkomen.

De berichten maakten dat het aandeel Brasil Foods dinsdag bijna 8% steeg. Heel gek is het gerucht dan ook niet. Brasil Foods is toch een paar maatjes kleiner dan Tyson, dat op zoek is naar overnamepartners die internationale groei mogelijk maken. CEO Donnie Smith benadrukt dat de vleesconsumptie vooral buiten de VS groeit.

Het aandeel Brasil Foods daalde een dag na de rush op aandelen weer wat. Het aandeel Tyson Foods steeg eerst door sterke kwartaalcijfers en daarna door de overnamegeruchten nog verder.

Ook overnamegeruchten rond General Mills

Het aandeel General Mills steeg eveneens door overnamenieuws. 3G Capital, de investeringsgroep achter Kraft Heinz Foods, zou in de markt zijn voor de Amerikaanse maker van onder meer ontbijtgranen en yoghurt. De Mexicanen van 3G Capital werken samen met meesterbelegger Warren Buffett, die heel actief is met investeringen in de agribusiness.

De Amerikaanse bank Citigroup denkt dat 3G Capital en General Mills een goede match zouden zijn. Citigroup rekent op een overnameprijs van $86 per aandeel. De slotkoers lag op woensdag met $64 nog een stuk lager. Eerder nam 3G Capital Kraft Foods en Heinz over om de twee giganten samen te voegen. General Mills zou bij de combinatie passen.

Aandelen JBS dalen

Brasil Foods concurrent JBS verloor, opnieuw, aan beurswaarde. De slachterij zag het afgelopen kwartaal de omzet met 30% toenemen, maar het bedrijf rapporteert ook een verlies van 2,74 miljard real (€688 miljoen) tegenover een winst van 1,39 miljard real vorig jaar. Het aandeel zakte verder tot niveaus die we niet hebben gezien sinds augustus 2014.

Het bedrijf wil haar internationale en Braziliaanse activiteiten loskoppelen. Met een aparte beursnotering in New York voor de internationale activiteiten zou de verhandelbaarheid van stukken ten goede komen, en het gemakkelijker maken voor JBS om goedkoop kapitaal aan te trekken.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Tyson Foods, General Mills, JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.