Pluimveehouderij

Achtergrond

Franse kippensector krabbelt weer wat op

De Franse pluimveesector heeft een goed 2015 achter de rug. De productie is weer terug op het niveau van voor de crisis, met name dankzij de voortdurende groei bij kip.

Naast de groei in de Franse vleeskuikenketen ligt ook de consumptie op het hoogste peil in bijna 40 jaar. Dat meldt de statistische dienst Agreste van het ministerie van landbouw in een jaaroverzicht. De Franse productie van kip kwam vorig jaar uit op een kleine 1,1 miljoen ton, ruim 5% meer dan een jaar eerder. 2014 was een moeilijk jaar door de naweeën van het stopzetten van de Europese subsidie op de export van diepvrieskip naar derde landen, in de voorafgaande zomer. Frankrijk kreeg daar een grote klap van, omdat het verreweg de grootste ontvanger van die steunregeling was.

Topposities

Met die 1,1 miljoen ton is Frankrijk de vierde kippenproducent van Europa. De toppositie wordt ingenomen door Polen dat met 1,48 miljoen ton vorig jaar niet alleen 10% meer produceerde dan in 2014, maar daarmee ook Groot-Brittannië van de eerste plaats op de Europese ranglijst verdrong. De Britten kwamen toch nog 3% hoger uit op ruim 1,48 miljoen ton, terwijl de derde plaats wordt ingenomen door Spanje met bijna 1,19 miljoen ton, ofwel 3% minder dan een jaar eerder. Na Frankrijk op vier, nemen Duitsland, ons land, Italië en België de volgende plaatsen op de ranglijst in.

Consumptie afgelopen 40 jaar gemiddeld 2% toegenomen

De gunstige gang van zaken rond kip komt mede doordat ook de Franse consument daar duidelijk trek in houdt. Agreste berekent dat de consumptie de afgelopen 40 jaar met gemiddeld ruim 2% per jaar is toegenomen. Vorig jaar kwam de Franse consumptie, inclusief het gebruik in de horeca en catering, uit op 1,8 miljoen ton. Agreste noemt daarbij nog eens de belangrijkste redenen waarom kip populair is en blijft: het is goedkoper dan andere vleessoorten, op veel manieren te bereiden en bovendien bestaan er geen geloofsproblemen die het eten ervan verbieden.

Frankrijk blijft ook een van de grootste spelers in de internationale handel in kip en daarvan gemaakte producten, hoewel het handelsoverschot zo langzamerhand wel is verdampt. Vorig jaar werd 590.000 ton uitgevoerd, waarvan 304.000 ton naar buiten de EU. Saoedi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten namen met 190.000 ton verreweg het grootste deel af, terwijl de export naar Zuid-Afrika weliswaar pas 22.600 ton bedroeg, maar snel toeneemt. Binnen de EU is buurland Spanje de grootste klant met 36.900 ton, gevolgd door Groot-Brittannië dat 27.000 ton Franse kip en kipproducten kocht. Die export bracht alles bij elkaar €1,2 miljard op, nog net iets meer dan de 572.000 ton ingevoerde kip waarvoor de Fransen €1,19 miljard moesten betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.