Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Uitdaging met hele snavels komt snel dichtbij

De legpluimveesector staat voor een uitdaging met het houden van hennen met onbehandelde snavels. Veel tijd om het uit te vogelen is er niet meer.

Onbehandelde hennen moeten steeds meer gemeengoed worden nu het ingrepenverbod in 2018 van kracht gaat. Met ingang van 2018 is snavelbehandeling niet meer toegestaan. Nu al vindt een forse omslag plaats.

Markt haalt wetgeving in

Johan Schuttert, commercieel directeur bij AgruniekRijnvallei, noemde tijdens een bijeenkomst van de voercoöperatie over het succesvol houden van onbehandelde hennen afgelopen week, dat al bijna 50% van de legpluimveekoppels ongekapt is in de opfok. De wetgeving wordt bovendien ingehaald door de markt. "Er zijn signalen dat Duitse supermarkten vanaf mei 2017 alleen eieren van onbehandelde hennen willen," gaf Jef Sloot, directeur van opfokorganisatie Maatman, aan. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse eieren. Daarmee zouden legkoppels die nu in productie komen, al onbehandeld moeten zijn om straks te kunnen voldoen aan de marktvraag. Het vormt een uitdaging voor de sector, en niet alleen in Nederland.

Praktijkproeven tonen risico's snavelbehoud

Ook pluimveehouders in Duitsland en Scandinavië worstelen met hetzelfde probleem. Praktijkproeven tonen de risico's: hogere uitval, lagere eierproductie, meer vermorsing van voer, problemen waar geen klip-en-klare antwoorden op zijn. De grootste uitdaging is het voorkomen van extreme pikkerij in een koppel, waar met hele snavels veel schade aangericht kan worden. "Ook een behandelde kip pikt", trok pluimveedierenarts Jeroen Leus tijdens de kennisbijeenkomst de vergelijking. "Onbehandelde kippen pikken niet meer, kippen lijden meer."

Afleidingsmateriaal als een baal luzerne of een piksteen is een goede indicator voor pikkerij, aldus Henno van den Bruinhorst, verkoopleider pluimvee bij AgruniekRijnvallei, tijdens de kennisbijeenkomst.</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Afleidingsmateriaal als een baal luzerne of een piksteen is een goede indicator voor pikkerij, aldus Henno van den Bruinhorst, verkoopleider pluimvee bij AgruniekRijnvallei, tijdens de kennisbijeenkomst.

Foto: Koos Groenewold

Stress vermijden in opfok- en legfase

Waar het allemaal op neerkomt, zo waren de sprekers het eens, is balans en er alles aan doen om stress te vermijden in zowel de opfok als legfase. De gangbare pluimveehouderij kan leren van de biologische pluimveehouderij, waar snavels al niet behandeld worden. Maar de omstandigheden verschillen. Zo is de bezetting in een gangbare stal veel hoger, krijgen de hennen ander voer en gaan biologische hennen al in de opfokperiode naar buiten. Ook via de fokkerij wordt gekeken naar de mogelijkheden.

Juist management boer in opfokfase van groot belang

Het meeste komt echter aan op het management van de boer. Vragen kwamen er tijdens de kennismiddag over of de pluimveehouder nog kan ingrijpen als het in de opfokfase al misgaat in een koppel. Thea van Niekerk, onderzoeker van Wageningen UR, stelde de toehoorders gerust. "Een koppel kan er goed doorkomen, maar dan moet de pluimveehouder er wel qua management goed op zitten." Een gunstig geluid, want hoewel er in de wetgeving nog een theoretische optie is om het verbod uit te stellen, is de markt leidend.

Eén reactie

  • joostslingenbergh

    Toch gek, lucerne geven is goed! maar dan lijkt het me beter om haar naar bed en te laten pikken #natuurlijk
    Gedrag

Of registreer je om te kunnen reageren.