Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Ruim aanbod drukt eierprijs verder weg

Het aanbod aan eieren is nog altijd ruim. De vraag is daarentegen nog zwak en dat zorgt voor druk op de eierprijzen. Toch is de daling van de eierprijzen minder groot dan in de voorbije weken.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren 62/63 zakte met 19 cent per 100 stuks. Ook de NOP-richtprijs 2.0 zakte en staat nu op €6,17 per 100 stuks, 23 cent lager dan een week terug.

Net als vorige week zijn er simpelweg te veel eieren in de markt. Zowel scharrel- als kooi-eieren zijn in groten getale aanwezig. Door meer stallen leeg te slachten zou het aanbod aan eieren kunnen afnemen. Gezien de dalende notering voor slachtkippen gebeurt dit ook al wat meer dan in de voorbije weken.

Tamme vraag naar eieren

Tegenover het ruime aanbod aan scharrel- en kooi-eieren staat een tamme vraag. De bestellingen vanuit de retail zijn er wel, maar die houden de markt niet overeind. Vanuit de industrie worden heel weinig eieren gevraagd. In de voorbije weken heeft de industrie de nodige bestellingen gedaan en dat was deze week niet anders. Grote partijen worden niet gekocht.

De export naar derde landen blijft moeizaam. Onder andere vanuit Oekraïne en de Verenigde Staten komen veel eieren op de markt. Die landen bieden de eieren aan voor prijzen ruim onder de Nederlandse prijzen. Het is daardoor moeilijk om de eieren te plaatsen. Derde landen kiezen liever voor de goedkope eieren uit Oekraïne of de Verenigde Staten.

Aanbod zal moeten afnemen

Het aanbod aan eieren zal echt moeten afnemen om ervoor te zorgen dat de markt weer aantrekt. Zo lang dat niet gebeurt, blijft het een moeizaam verhaal in de handel in eieren.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Eén reactie

  • maartje gussinklo

    Zolang er heel veel goedkope eieren op de markt blijven komen, wordt het sowieso een lastig verhaal.

    We kunnen hier in Nederland de stallen wel leeg gaan zetten, maar ik vraag me af of dit ons probleem gaat oplossen. De eieren blijven komen van derde landen, ook naar Nederland!

Of registreer je om te kunnen reageren.