Pluimveehouderij

Achtergrond

Prijs eieren daalt verder

De moeizame handel in eieren blijft, ondanks een lichte verbetering. Het aanbod aan zowel kooi- als scharreleieren blijft groot. Het zorgt voor nieuwe prijsdalingen in de handel.

De NOP-richtprijs voor 100 stuks bruine scharreleieren staat nu op €5,32, 18 cent minder dan een week geleden. Ook de NOP-richtprijs 2.0 voor deze eieren zakte. Een daling van 14 cent levert een prijs op van €6,03 per 100 stuks.

Lichtpuntje in de eierhandel waren de bestellingen van de retail afgelopen week. Door de aankomende feestdagen, Hemelvaart en Pinksteren, worden wat meer eieren besteld door de supers. De industrie houdt zich nog steeds opvallend stil. Vanuit de industrie worden heel weinig eieren gevraagd. Door Hemelvaart valt volgende week een dag weg, waardoor minder eieren kunnen worden verwerkt.

Veel concurrentie op exportmartken

De export van eieren naar derde landen blijft een moeizaam verhaal. Op de exportmarkten is veel concurrentie. Vanuit Oekraïne en Turkije worden veel goedkope eieren aangeboden. Ook de Verenigde Staten meldt zich steeds meer op de wereldmarkt. Het zorgt ervoor dat het lastig is om de duurdere Nederlandse eieren af te zetten in derde landen.

De enige eieren die wel normaal hun weg vinden in de markt zijn biologische en Freiland-eieren. Het aanbod is goed te plaatsen en de handel loopt vlot door.

Handelaren laten weten dat steeds meer kippen worden geslacht. Dat is nodig, want het lijkt de enige manier om ervoor te zorgen dat het grote aanbod aan eieren kleiner wordt.

Prognose: prijsdruk blijft.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.