Pluimveehouderij

Achtergrond 4121 x bekeken 1 reactie

Oude kippen bijna niks meer waard

Uitgelegde kippen brengen nu nog een paar centen op per kilo, maar over enkele weken kan dat tot nul zijn gedaald. Naast een al lange tijd slechte afzet wordt een ruimer aanbod verwacht.

De prijs van uitgelegde kippen staat al maanden onder druk, vooral doordat de export naar West-Afrika sinds vorig jaar zomer stagneert. Enkele landen daar hebben hun grenzen gesloten. In eerste instantie raakte dit de export van uitgelegde vleeskuikenouderdieren, korte tijd later ook die van uitgelegde witte en bruine legkippen. Dit leidde ertoe dat slachterijen pluimveevlees gingen invriezen. Vriezers raakten voller en voller.

Toeslag op handelen met Barneveldse notering

De notering voor uitgelegde witte legkippen van de beurs in Barneveld zakte in december tot onder nul, die van bruine uitgelegde kippen zat en zit er nog enkele centen boven. Wanneer gehandeld wordt op basis van die Barneveldse notering, wordt daarop een toeslag uitbetaald. Die varieert iets met de vraag naar uitgelegde kippen. Gemiddeld door het jaar is dat circa 10 cent. Bij de huidige notering van -5 cent voor witte kippen per kilo, zou dat betekenen dat een pluimveehouder 5 cent per kilo beurt. Dat is 8 cent per kip. De vangkosten bedragen 14 à 15 cent per dier. Dus het kost de pluimveehouder geld om van zijn slachtkippen af te komen.

Afzet onverminderd slecht

Handelaren verwachten dat deze situatie de komende weken nog verder zal verslechteren. De afzet is nog onverminderd slecht. Volgens sommigen nog slechter dan een halfjaar geleden, want door de lage olieprijs hebben sommige van die Afrikaanse landen minder te besteden. Als de grenzen weer open zouden gaan, is er minder geld om kippenvlees te kopen. Daarbij komt dat het aanbod van uitgelegde kippen waarschijnlijk toeneemt nu de eierprijs meer en meer onder druk staat en pluimveehouders eerder besluiten hun hennen te ruimen.

De afzet naar Poolse slachterijen loopt nog wel, maar ook daar worden geen hoge prijzen betaald. Bovendien ligt het langeafstands-diertransport onder een vergrootglas.

Eén reactie

  • AlexOirlo

    Hans, even een spoedcursus Pools/Engels gaan volgen en zelf bellen en aanbieden van kippen aldaar. Dan kom je tot de ontdekking dat de handel de prijs drukt en niet de Afrikaan. Nadat je dit gedaan hebt kun je weer een nieuw artikel schrijven.
    Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.