Pluimveehouderij

Achtergrond 4107 x bekeken

Europese consument blijft gek op kip

De Europese consument blijft trek hebben in pluimveevlees. Vooral de consumptie van kip zit nog steeds in de lift, hoewel er soms een dip in zit vanwege uitbraken van vogelgriep.

Dat staat in een rapport van de Franse dienst FranceAgriMer over de ontwikkeling van de Europese pluimveesector.

Franse onderzoekers concluderen dat sinds 2000 de inter-Europese handel sterk is toegenomen. Sommige landen, zoals Denemarken, hebben zich gespecialiseerd in het broeden van kuikens terwijl andere, vooral in de Benelux, zich meer gericht hebben op grootschalige productie en de verwerking en export van kipproducten.

Duitsland en Polen hebben op hun beurt eerst de binnenlandse markt heroverd en vervolgens de productie verder opgevoerd. Tegelijkertijd is de pluimveehouderij sterk ontwikkeld in Hongarije en Bulgarije terwijl Roemenië enkele zeer grote verticaal geïntegreerde bedrijven kent.

Grootschalige verwerking van kip bij slachterij Esbro in Doetinchem.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Grootschalige verwerking van kip bij slachterij Esbro in Doetinchem.
Foto: Koos Groenewold

Diverse dierziekten beïnvloeden pluimveeconsumptie

Een deel van die ontwikkelingen heeft te maken met de opeenvolgende uitbraken van vogelgriep of andere veeziekten, beschrijft FranceAgriMer. Zo leidde de BSE-crisis van rond de eeuwwisseling ertoe dat veel consumenten omschakelden op pluimveevlees omdat ze dat veilig achtten. Dat sloeg juist weer om toen enkele jaren later vogelgriep uitbrak, waarbij de Franse dienst met name de grote epidemie van 2003 in Nederland noemt: ''Die leidde tot lagere productie en belemmering van de handel binnen de EU.''

Bekijk het overzicht van de recente vogelgriepuitbraken in Zuidwest-Frankrijk

Kip populair ten tijde van economische crisis

De uitbraken sinds 2006 in verschillende EU-landen ondermijnden vervolgens het consumentenvertrouwen, maar die consument keerde weer terug naar kip tijdens de economische crisis omdat die vleessoort goedkoper is dan rund- of varkensvlees.

''De voortdurende productinnovatie, ook gericht op horeca en andere grootafnemers, en de vele door de sector ondernomen marketing activiteiten hebben de vraag verder gestimuleerd. De laatste tijd is een deel van die activiteiten ook gericht op meer sociale aspecten, zoals het dierenwelzijn of de populariteit van producten-van-dichtbij'', signaleert FranceAgriMer.

Europeaan eet 26,6 kilo pluimvee per jaar

Al met al is de Europese consumptie van kip, kalkoen en in beperkte mate eend tussen 2002 en 2014 toegenomen van 11 miljoen ton naar 13,3 miljoen ton. Van die toename komt 80% voor rekening van een hoger verbruik en 20% van de bevolkingstoename. Gemiddeld eet een Europeaan nu 26,6 kilo van dit soort vlees per jaar, waarbij zich wel grote verschillen voordoen tussen de landen. Vooral de Britten, Spanjaarden maar ook Nederlanders zijn gek op kip, terwijl het in Duitsland en Oostenrijk met net 13 kilo per hoofd een stuk minder populair is.

Het rapport meldt daarbij dat de Britten vooral kip in verwerkte vorm kopen, zoals in maaltijden, terwijl bijvoorbeeld in Nederland 80% wordt verkocht als kipfilet en in Spanje weer 60% als hele kip.

<em>Foto: ANP</em>
Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.