Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs zakt euro in twee weken tijd

De daling van de eierprijzen zet door. In twee weken tijd is de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram met 98 cent gedaald, bijna een cent per ei.

In week 14 stond de prijs op €6,23 per 100 stuks. De NOP-richtprijs 2.0 voor bruine scharreleieren laat ook een daling zien. Die prijs zakte met 42 cent naar €6,88 per 100 stuks in de klasse 62/63 gram.

Ruim aanbod aan IKB-gecertificeerde eieren

Het aanbod aan scharreleieren is ruim. Vooral IKB-gecertificeerde eieren zijn er veel en de afzet ervan is moeizaam. De retail houdt zich rustig. Handelaren geven aan dat de retail nog genoeg voorraden heeft en zich daarom maar sporadisch op de markt meldt. Ook de industrie heeft weinig eieren nodig. Als de industrie al eieren koopt, gebeurt dat tegen lagere prijzen.

Stroeve markt kooi-eieren

Naast de moeizame handel in scharreleieren is ook de markt voor kooi-eieren nog altijd stroef. Het aanbod blijft groot en vanuit Oost-Europa worden veel eieren aangeboden. Die eieren lopen ook op de exportmarkten de Nederlandse kooi-eieren voor de voeten. De eieren uit bijvoorbeeld Oekraïne zijn veel goedkoper.

Prijsdaling nog niet ten einde

Dat de eierprijzen dalen na Pasen is een jaarlijkse trend. In de markt leeft de verwachting dat de daling van de eierprijzen echter nog niet ten einde is. Het aanbod aan eieren blijft ook in de komende weken groot. De vraag zal aan moeten trekken om een bodem te kunnen leggen in de markt. Een bodem die voorlopig nog niet bereikt is.

Prognose: prijs daalt.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.