Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Supermarkten ook voor vleeswaren over naar conceptkip

Kipvleeswaren en kip in onder meer verse maaltijden komen bij marktleiders Albert Heijn en Jumbo na 2016 niet langer van gangbaar gehouden dieren.

Supermarkten schakelen nu ook voor het vleeswarenschap en andere kipproducten over naar conceptkippen. Dierrechtenorganisatie Wakker Dier spreekt van een grote stap omdat grofweg een kwart van de Nederlandse vleesconsumptie volgens hen uit vleeswaren bestaat.

Overschakeling naar trager groeiende rassen

Eerder schakelden de supermarkten onder druk van de Wakker Dier-campagnes tegen de 'plofkip' voor vers vlees al over naar trager groeiende rassen, waarbij minder dieren op de vierkante meter gehouden worden. Voor een goede vierkantsverwaarding van de conceptkippen is het van belang zo veel mogelijk delen van de kip onder de conceptnaam te kunnen verkopen. Dit om de meerkosten eruit te halen.

Laatste reacties

 • fietskip

  ben benieuwd hoelang dit Nederlands kippenvlees blijft?

 • Kirsten Graumans

  @fietskip Is het überhaupt zo dat op dit moment de kuikens voor deze concepten alleen uit Nederland komen?

 • fietskip

  @Kirsten. De markt en de regels zijn zo dat dit niet altijd na te gaan is.

 • wilcovanlaar1

  Het is niet goed dat dit onder druk gaat. Maar het is wel een goede ontwikkeling. Minder kuikens per m2 landelijk, betekend een betere prijs. Wij zijn overgeschakeld van scharrelkippen naar hubbard moederdieren, en dat bevald prima !

 • fietskip

  @wilcovanlaar, die betere prijs vergeet maar, en als dat op dit moment is dan is dat heel snel voorbij. De scharrelkippen kunnen net zo goed en ook goedkoper gemaakt worden in het buitenland. Zolang dat niet afgedekt is (en dat komt waarschijnlijk niet) Zul je geen betere prijs krijgen. Ik kan het in ieder geval nog steeds niet rond rekenen ten opzichte van regulier.

 • koestal

  Zolang er geen goede controle is ,klopt het allemaal. Vooral als het ver komt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.