Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Oekraïne: verdrag gaat over meer dan vleeskuiken

Nederlandse vleeskuikenhouders vrezen de economische gevolgen van een associatieverdrag met Oekraïne. Maar het verdrag gaat over meer dan handel en afzet.

Boeren kunnen profiteren van een verbeterde toegang tot Oekraïne. Het ministerie van Economische Zaken legt het uit in een van de informatiebladen over het associatieverdrag, waarover op 6 april een referendum plaats vindt. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Goedkope productie, minder dierenwelzijn

Pluimveehouders staan helemaal niet te springen om een een handelsverdrag. Goedkopere productie, met minder dierenwelzijn en andere regels voor medicijngebruik en milieu en lagere loonkosten in de Oekraïne levert oneerlijke concurrentie op. Daarop zit de Nederlandse vleeskuikenhouder niet te wachten.

Er is genoeg vleeskip in Europa, daarvoor hebben we geen extra kip vanuit Oekraïne nodig, oordeelt de sector. Ook niet van het grootste vleeskippenbedrijf van Oekraïne, Myronivsky Hliboproduct (MHP). Het is een bedrijf van zo'n grote omvang dat de aanduiding megastal nog een eufemisme lijkt. Vandaar dat het parlement eerder dit jaar wilde dat er geen Europees krediet zou worden verstrekt.

Industrie profiteert wel van associatieverdrag

Het lijkt er op dat het associatieverdrag voor de Nederlandse vleeskuikenhouders weinig goeds oplevert. De industrie daarentegen kan er wel van profiteren. Producenten van verpakkingstechnologie, slachtmachines en broedmachines hebben hun bijdrage geleverd aan het opzetten van MHP. Nederlandse banken waren betrokken bij de financiering ervan. En onder de afnemers van de Oekraïense kip zitten Nederlandse bedrijven, die het product verwerken en verkopen. Die bedrijven halen hun geslachte kip uit Oekraïne en dus niet van de Nederlandse pluimveehouders.

Het associatieverdrag gaat over meer dan handel. Bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR legde dat uit in haar wekelijkse column in NRC. Zij betoogt dat de verbetering van de handelscontacten  over meer gaat dan geld en afzet: "Vrijhandel gaat over de vrijheid om keuzes te maken, over de garantie op gelijke behandeling. Dat is de enige inzet van het referendum."

Laatste reacties

 • samuelnieuwenhuis

  Mevrouw Fresco stelt dat dit verdrag gaat over: "Vrijheid om keuzes te maken en de garantie op gelijke behandeling"
  Ik ben het hier volledig mee eens. Maar was er maar sprake van gelijke behandeling. De pluimveemoloch MHP {gefinancierd door oa Rabobank} verwerkt nog altijd slachtafvallen in haar kippenvoer, in de EU is dit al jaren verboden. MHP heeft de laatste jaren voor bijna 1 miljard!! dollar subsidies, belastingkorting en andere steun gekregen {zie www.ftm.nl} Dus gelijke behandeling? Volgens mij geen sprake van.

 • mtseshuis

  Nee Fresco spreekt met 2 petten op, de ene keer verwijt ze de burger geen verstand te hebben van boeren en de andere keer zegt ze geen probleem dat Oekraïnse produkten hier naar toe komen met allerlei concurrentie vervalsende voordelen

 • wienbemelmans

  Mensen let op als EZ er achter staat pas op we zijn noch altijd
  bedrogen geworden,nooit goed keuren dat de Oekraine maar
  ziet hoe ze hun spul kunnen verkopen moeten wij ook. maar
  hier willen ze altijd een ander helpen maar niet de eigen
  mensen.

 • fietskip

  de kip komt inmiddels al uit de Oekraine bij sommige verwerkers. Je kunt dat bijna niet lezen op de verpakking. Wat zijn nu de gelijke behandelingen dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.