Pluimveehouderij

Achtergrond 2628 x bekeken

Bomvol 
programma op Pluimveerelatiedag

‘Voer maakt het verschil’, dat is de titel van de Pluimveerelatiedag op 7 april aanstaande. LTO/NOP en Pluimveehouderij heten u van harte welkom in het Schaffelaartheater in Barneveld, waar menig facet van voer in relatie tot pluimveegezondheid de revue zal passeren. Er is een bomvol programma voor u samengesteld!

Scientia Potentia Est, deze Latijnse uitspraak van de Engelse filosoof en wetenschapper Francis Bacon uit 1597 vat het goed samen. Kennis is macht! "Alleen met de juiste bagage kun je als pluimveehouder de juiste invloed uitoefenen op bedrijfsprocessen en ook de voerstrategie", stelt Pluimveehouderij hoofdredacteur Fabian Brockötter. "Wij willen samen met co-organisator LTO/NOP voor de abonnees van Pluimveehouderij, de leden van LTO/NOP én overige geïnteresseerden uit de pluimveesector de laatste inzichten delen als het gaat om voer en pluimveegezondheid."

LTO/NOP voorzitter Eric Hubers vervolgt: "De sprekers zullen inspireren en aanzetten tot nadenken, dat houdt je als pluimveehouder scherp." Met trots stellen de organisatoren dat het programma helemaal rond is. "We hebben de Pluimveerelatiedag naar een hoger plan gebracht door in Nederland naar de beste sprekers te zoeken, maar ook ver daarbuiten. Zo hebben we met Robert Pottgüter een befaamd nutritionist uit Duitsland en vliegen we Hanna Hamina in uit Finland. Mark Kujawa heeft zijn wortels in de Verenigde Staten." De Engelstalige presentaties zullen worden aangevuld met een in het Nederlands vertaalde computerpresentatie.

Meld u hier aan voor de Pluimveerelatiedag

De sprekers

De sprekers op de vierde editie van de Pluimveerelatiedag in Barneveld vormen een mix van hoog aangeschreven experts uit het wetenschappelijke veld, met daarbij uitdrukkelijk een flinke dosis praktijkervaring. Of het nu universitair hoofddocent René Kwakkel van Wageningen UR is, of nutritionist Bert Janssen van Trouw, een ­ieder heeft zijn sporen verdiend ín de pluimveestal en daarbuiten. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor dierenartsen Gerwin Bouwhuis en Peter Wijnen, zij nemen de ervaring van dag in dag uit tussen de kippen en kuikens mee naar Barneveld.

Een brede blik over één specifiek bedrijf en zelfs de landsgrenzen heen, daarmee willen Pluimveehouderij en LTO/NOP u meer kennis geven. Daarbij is gekozen voor een deelsectoroverschrijdend plenair gedeelte, gevolgd door een specifieke subsessie voor de deelsectoren leg en vlees, waar de diepte in wordt gegaan. Het programma wordt rondgemaakt met de mogelijkheid te netwerken, met collega’s van gedachten te wisselen en een goed diner. Meld u nu aan. Tot ziens in Barneveld op 7 april.

<strong>Bert Janssen, 
Nutritionist Trouw Nutrition</strong><br />Goedkoper voer en meer verkoopbare tafeleieren, wie wil dat niet? Janssen kijkt naar het verleden en de toekomst. Het traditionele ochtend- en avondvoer was zo gek nog niet. Het afstemmen van voerstrategie op de exacte nutriëntenbehoefte van de leghen kan middels split feeding.
Bert Janssen, 
Nutritionist Trouw Nutrition
Goedkoper voer en meer verkoopbare tafeleieren, wie wil dat niet? Janssen kijkt naar het verleden en de toekomst. Het traditionele ochtend- en avondvoer was zo gek nog niet. Het afstemmen van voerstrategie op de exacte nutriëntenbehoefte van de leghen kan middels split feeding.
<strong>Hanna Hamina, Voorzitter 
Finse pluimvee organisatie</strong><br />De Finse Hanna Hamina is vleeskuikenhouder, land- en bosbouwondernemer en aandeelhouder van een pluimveevoerbedrijf. Zij deelt haar ervaringen over hoe zij als vleeskuikenhouder de regie neemt voor beter voer door openheid over productieresultaten en prestaties van de voerfabriek.
Hanna Hamina, Voorzitter 
Finse pluimvee organisatie
De Finse Hanna Hamina is vleeskuikenhouder, land- en bosbouwondernemer en aandeelhouder van een pluimveevoerbedrijf. Zij deelt haar ervaringen over hoe zij als vleeskuikenhouder de regie neemt voor beter voer door openheid over productieresultaten en prestaties van de voerfabriek.
<strong>Peter Wijnen, Pluimveedierenarts 'De Achterhoek'</strong><br />Peter Wijnen neemt u mee in de finesses van zijn nieuwe Darmgezondheids-check. Van 'mond tot kont' legt hij uit waar het mis kan gaan als het gaat om pluimvee­gezondheid. Peter is een allrounder en begeleidt vleeskuiken-, kalkoen-, eenden-, leghen-, opfok- en vermeerderings­bedrijven.
Peter Wijnen, Pluimveedierenarts 'De Achterhoek'
Peter Wijnen neemt u mee in de finesses van zijn nieuwe Darmgezondheids-check. Van 'mond tot kont' legt hij uit waar het mis kan gaan als het gaat om pluimvee­gezondheid. Peter is een allrounder en begeleidt vleeskuiken-, kalkoen-, eenden-, leghen-, opfok- en vermeerderings­bedrijven.
<strong>Mark Kujawa, Vice President Business Development 
Diamondv mills</strong><br />Ziekmakers als salmonella en campylobacter zijn een zorg in de stal en daarbuiten. Mark Kujawa stelt in zijn presentatie 'Verbetering van darmgezondheid kan zorgen voor een verbeterde voedselgezondheid' dat de rol van de vleeskuikenhouder in het produceren van veilig voedsel cruciaal is.
Mark Kujawa, Vice President Business Development 
Diamondv mills
Ziekmakers als salmonella en campylobacter zijn een zorg in de stal en daarbuiten. Mark Kujawa stelt in zijn presentatie 'Verbetering van darmgezondheid kan zorgen voor een verbeterde voedselgezondheid' dat de rol van de vleeskuikenhouder in het produceren van veilig voedsel cruciaal is.
<strong>Gerwin Bouwhuis, 
Dierenarts GvP Emmen</strong><br />Het optimaliseren van de diergezondheid vormt de kern van zijn werk. Bouwhuis' presentatie 'Voerefficiëntie begint met een gezond immuunsysteem', zoomt in op de eerste dagen in het leven van het vleeskuiken. Het optimaliseren van de darmflora op jonge leeftijd is een voorwaarde voor latere resultaten.
Gerwin Bouwhuis, 
Dierenarts GvP Emmen
Het optimaliseren van de diergezondheid vormt de kern van zijn werk. Bouwhuis' presentatie 'Voerefficiëntie begint met een gezond immuunsysteem', zoomt in op de eerste dagen in het leven van het vleeskuiken. Het optimaliseren van de darmflora op jonge leeftijd is een voorwaarde voor latere resultaten.
<strong>Robert Pottgüter, Nutritionist Lohmann Tierzucht<span class="see extended_valid_elements" id="_plain_text_marker"> </span></strong><br />Het langer aanhouden van hennen is in zwang, mede doordat de genetica de dieren in staat stelt om te blijven produceren. Pottgüter weet dat voer de kern is in het gezond houden van hennen tot 100 weken en langer. Eischaalkwaliteit is de enige reden om een koppel te ruimen en dat is echt te sturen met voer.
Robert Pottgüter, Nutritionist Lohmann Tierzucht
Het langer aanhouden van hennen is in zwang, mede doordat de genetica de dieren in staat stelt om te blijven produceren. Pottgüter weet dat voer de kern is in het gezond houden van hennen tot 100 weken en langer. Eischaalkwaliteit is de enige reden om een koppel te ruimen en dat is echt te sturen met voer.
<strong>Dr. Ir. René Kwakkel, 
Wageningen UR</strong><br />De titel van de inspiratiesessie van René Kwakkel is 'Een nieuwe kijk op voeren'. Hij wil de bezoekers meenemen in de gedachte dat voeren meer is dan alleen voorzien in een nutriëntenbehoefte. De Universitair hoofddocent publiceerde in de afgelopen 15 jaar meer dan 50 peer reviewed papers.
Dr. Ir. René Kwakkel, 
Wageningen UR
De titel van de inspiratiesessie van René Kwakkel is 'Een nieuwe kijk op voeren'. Hij wil de bezoekers meenemen in de gedachte dat voeren meer is dan alleen voorzien in een nutriëntenbehoefte. De Universitair hoofddocent publiceerde in de afgelopen 15 jaar meer dan 50 peer reviewed papers.
<strong>John Achterstraat, Sectorhoofd legpluimvee De Heus</strong><br />De opfok duurt niet 17, maar toch zeker 30 weken, weet Achterstraat. Het is belangrijk om de voeding in de opfokfase aan te laten sluiten bij de opstart en het begin van de leg. Vooral de relatie tussen voeding en darmgezondheid speelt daarbij een rol.
John Achterstraat, Sectorhoofd legpluimvee De Heus
De opfok duurt niet 17, maar toch zeker 30 weken, weet Achterstraat. Het is belangrijk om de voeding in de opfokfase aan te laten sluiten bij de opstart en het begin van de leg. Vooral de relatie tussen voeding en darmgezondheid speelt daarbij een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.