Pluimveehouderij

Achtergrond

'Boer beurt 35 cent voor ei uit mobiele stal'

Sascha Wahnschaffe van Rowa stalinrichting bouwt mobiele pluimveestallen. De pluimveehouders die deze stallen kopen, doen allemaal aan directverkoop. "Een goede marketing draagt bij aan een hoge eierprijs", zegt Wahnschaffe.

Samen met zijn broer Michél is Sascha Wahnschaffe eigenaar van Rowa Stalinrichting. Dit bedrijf in Melle, in de Duitse deelstaat Nedersaksen, legt zich toe op alternatieve huisvesting voor legpluimvee.
Sinds drie jaar maken de broers mobiele kippenstallen. Deze verrijdbare huisvesting wordt geleverd in stallen voor 24, 100, 215, 350, 540 en 900 kippen. De klant bepaalt de inrichting. "Alles wat de klant wenst, bouwen we", vertelt Sascha Wahnschaffe. "Automatisch voeren, een automatische watervoorziening, het is allemaal mogelijk."

Mobiele stal rechtstreeks van beurs naar klant

Onlangs stonden de broers met een mobiele stal op de landbouwbeurs Weser-Ems in Oldenburg. Na afloop van de beurs werd de stal opgehaald door een klant. "Het is de 67ste mobiele stal die we hebben gebouwd", zegt Wahnschaffe.

De boer mag er zo mee de straat op?

"Ja. De wagens zijn TÜV-gekeurd. De boer haalt deze mobiele stal voor 350 hennen met zijn trekker op. De wagens zijn vorstvrij tot 24 graden onder nul. De prijs varieert van €89 tot €110 per hen, exclusief btw."

Aan wie verkopen jullie de stallen?

"Onze mobiele stallen gaan naar pluimveehouders die doen aan directverkoop. Zij hebben een eigen winkel, een eierautomaat, gaan naar markten of zetten direct aan winkels af. De versies voor 350 en 900 hennen zijn het meest geliefd. Veel klanten starten met een stal voor 350 hennen. Als ze dan een tweede stal kopen, is dat vaak een stal voor 900 hennen."

Heeft zo'n stal meerwaarde voor de boeren?

"Zeker weten. De boeren beuren gemiddeld 35 cent voor eieren geproduceerd in een mobiele stal. De marketing is erg belangrijk. Daar help ik de pluimveehouders ook mee. Denk aan een raam in een mobiele stal. Dan kan de consument naar binnen kijken. Dat wordt gewaardeerd.

Voor de uitgelegde hennen wordt ook goed betaald, mits je dat goed aanpakt. Ik heb een pluimveehouder die de soepkippen aan zijn eierklanten verkoopt. Een maand voor de hennen zijn uitgelegd, kondigt hij aan dat er weer soepkippen aankomen. Hij verkoopt ze voor €10 per soepkip. Daar gaat €2,80 per hen aan slachtkosten af. Voor de jonge hennen betaalt hij €7 per dier. De soepkippen brengen dus meer op dan de jonge hennen kosten. Dat is toch schitterend."

En hoe zit het met de voedselveiligheid van de uitloopkippen?

"Dat risico is nul, mits je wat regels naleeft. Voor een stal van 350 hennen is een perceel nodig van 1.200 vierkante meter. Deze oppervlakte moet je minstens driemaal hebben, zodat je de stal regelmatig kunt verzetten. Vier weken op dezelfde plek is het maximum. Het gras op het perceel waar de stal vanaf komt, kan dan weer herstellen. Met salmonella of E-coli zijn geen problemen als de stal telkens wordt verplaatst."

Of registreer je om te kunnen reageren.