Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

AgruniekRijnvallei doet Verbeek van de hand

Coöperatie AgruniekRijnvallei is voornemens het meerderheidsaandeel in Ovogenetics, de holding waaronder Verbeek Broederij & Opfok valt, over te dragen aan Genesis Investments. Dat bevestigt algemeen directeur van AgruniekRijnvallei Martin Grift.

Het voorstel hiertoe wordt 12 april aan de leden van de coöperatie voorgelegd. De strategie van AgruniekRijnvallei was al langer om zich meer te richten op de kerntaken voer, plant en winkels, licht Grift het besluit toe. Bovendien speelde het risicoprofiel van Verbeek een rol bij het voornemen de aandelen van de hand te doen, zegt Grift.
De resultaten van de onderneming stonden meerdere jaren onder druk. Uit het jaarverslag van AgruniekRijnvallei over 2014 blijkt dat de coöperatie in 2014 onder druk van de banken voor financiële ruimte voor Verbeek moest zorgen, vanwege forse verliezen bij de onderneming. Resultaten over 2015 zijn nog niet gepubliceerd.

Meerderheidsbelang in handen van Genesis Investments

Mits de leden van AgruniekRijnvallei akkoord gaan, komt het meerderheidsbelang van 65% van de aandelen in handen van Genesis Investments. Deze organisatie is in oprichting. Ze is eigendom van Frédéric Grimaud (directeur van Groupe Grimaud) en leden van het management van Verbeek en Novogen. De andere 35% van de aandelen in Ovogenetics is sinds begin 2015 in handen van de Franse fokkerijorganisatie Groupe Grimaud. Grimaud is producent van de Novogen-hennen waarvan Verbeek broedeieren, kuikens en jonge hennen levert.

Distributiemogelijkheden in Europese markt

Volgens Paul van Boekholt, manager voor Noord-Europa bij Novogen, past de nieuwe stap in de richting die al was ingezet. In de rechtstreekse betrokkenheid bij Verbeek ziet Groupe Grimaud meer mogelijkheden voor distributie in de Europese markt. "Verbeek stond al dichtbij. Dit is een bevestiging van de nauwe banden die er al zijn tussen Verbeek en Novogen", zegt van Boekholt in een reactie. Met de afzetmogelijkheden van Verbeek ziet Novogen kansen om nieuwe markten te openen voor fokmateriaal door eerst het eindproduct in de markt te kunnen zetten.

Nieuwe structuur geen gevolgen voor organisatie Verbeek

De nieuwe aandeelhoudersstructuur zal geen gevolgen hebben in de praktische organisatie van Verbeek, aldus Herman Brus, algemeen directeur bij Verbeek Broederij en Opfok. Brus spreekt van een prima ontwikkeling voor de organisatie, die steeds meer focus heeft op Europa. Sinds Verbeek meer op de Europese markt is gaan acteren, sloten de activiteiten minder aan bij de belangen van de leden van coöperatie AgruniekRijnvallei, die op Nederland georiënteerd is. Daarnaast kan Verbeek volgens Brus met de kennis over onder meer het houden in alternatieve systemen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Novogen-activiteiten.

Laatste reacties

 • kuiken007

  zal wel een beste nabetaling komen bij AR nu verbeek is verkocht

 • zon

  Het einde van een te risicovol avontuur van de directie,
  klanten van AR zien dit terug in de voerprijs.

 • 200113528

  denk dat voerprijs bij AR nu eindelijk naarbeneden kan omdat ze vanaf 2016-2017 geen verlies van verbeek meer hoeven afschrijven. Toch denk ik ook dat ze heel veel nabetaling hadden kunnen doen. Als je de brief van verbeek leest is het een top bedrijf met super resultaten en hebben ze alles onder controle. als het met de kippen net zo is zul je nooit geen positief saldo halen met novogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.