Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zuid-Afrika dreigt met heffing om dumping kip

Na het instellen van anti-dumpingheffingen in 2014 voor Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, probeert Zuid-Afrika nu de pluimveevleesinvoer uit de hele Europese Unie te beperken.

Zuid-Afrika dreigt met hogere importheffingen voor bevroren, niet uitgebeend pluimveevlees uit de Europese Unie. De Zuid-Afrikaanse International Trading Administration Commission (Itac) onderzoekt opnieuw of er sprake is van 'dumping' van Europees pluimveevlees op de markt. Het incident staat niet op zich; de Zuid-Afrikaanse pluimveesector probeert al jaren angstvallig te markt te beschermen tegen goedkoper vlees uit Europa, de Verenigde Staten en Brazilië. Sinds vorig jaar gelden voor Duitse, Britse en Nederlandse slachterijen extra heffingen, die tussen zowel landen als slachterijen onderling verschillen en uiteenlopen van 73,33 tot 3,86%.

Zuid-Afrika belangrijkste afzetbestemming

Voor Europa is Zuid-Afrika een belangrijke afzetmarkt. Vorig jaar werd 213.371 ton pluimveevlees naar Zuid-Afrika geëxporteerd, 4,8% meer dan in 2014 en 14% van de totale export. Daarmee is het land de belangrijkste afzetbestemming voor pluimveevlees uit de EU-lidstaten. Vanuit Nederland werd in 2015 voor zo'n €70 miljoen aan pluimveevlees naar Zuid-Afrika geëxporteerd, volgens Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de brancheorganisatie voor slachterijen Nepluvi.

'Oneigenlijk gebruik'

De Nepluvi-voorzitter spreekt van 'oneigenlijk gebruik', nu Zuid-Afrika alle EU-landen op één hoop dreigt te gooien. Zuid-Afrika en de Europese Unie hebben een handelsakkoord, waarin is afgesproken dat de pluimvee-export heffingsvrij is. Anti-dumping heffingen zijn daar echter van uitgesloten. "De Nepluvi-leden hebben niet gedumpt", benadrukt Oplaat. "Het gaat puur om marktbescherming."

De Europese Commissie heeft 20 dagen om te reageren op de beweringen. Via twee sporen proberen de Nederlandse verwerkers te voorkomen met hogere invoerheffingen te worden geconfronteerd. De Europese pluimveeverwerkersorganisatie Avec levert informatie aan de Europese Commissie, om op Europees niveau het voorstel van tafel te krijgen. Ondertussen wil Nepluvi via de Nederlandse overheid duidelijk maken dat de Nederlandse verwerkers in ieder geval geen pluimveevlees op de Zuid-Afrikaanse markt hebben gedumpt.

Eén reactie

  • geen boer

    Zuid-Afrika holt achteruit. Ze verprutsen hun eigen land, net als Zimbabwe. Dertig jaar geleden graanschuur, over 10 jaar hongersnood.
    Men slaagt er niet in zichzelf te organiseren en de cliëntelistische gewoonten te doorbreken. Altijd jammeren en alles is de schuld van iemand anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.