Pluimveehouderij

Achtergrond 30 reacties

Kippen ten prooi aan roofvogels in uitloop

Roofvogels vallen gericht gezonde kippen aan in de buitenuitloop. Dat zegt het Louis Bolk Instituut, dat onderzoek deed naar hoe roofvogels te werk gaan in uitlopen, en dit in beeld heeft gebracht.

Het instituut heeft de werkwijze van roofvogels in 11 uitlopen bestudeerd, waarna op een biologisch legbedrijf in Milheeze afgelopen zomer en najaar camera's zijn opgehangen om de werkwijze in beeld te brengen, over op welke manier, hoe vaak en welk soort kippen aangevallen wordt door roofdieren. Gezonde dieren bleken een gewilde prooi voor de havik en buizerd. In twee filmpjes toont het Louis Bolk de resultaten van het onderzoek 'Uitval op pluimveebedrijven door toedoen van roofvogels'.

Monique Bestman is onderzoeker op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn bij het Louis Bolk Instituut, en projectleider van het onderzoek. "We komen het fenomeen al jaren tegen", ziet zij.

Monique Bestman. Foto: Herbert Wiggerman
Monique Bestman. Foto: Herbert Wiggerman

Waarom is belangrijk meer kennis te vergaren over deze problematiek?

"We doen al heel lang onderzoek naar uitlopen, voornamelijk naar de inrichting daarvan. We hoorden veel van pluimveehouders over problemen met roofvogels en dat er eigenlijk niets aan te doen is. Roofvogeldeskundigen ontkennen het, zij geven aan dat buizerds van nature aaseters zijn. Maar sommige boeren raakten honderden kippen per jaar kwijt. Via het faunafonds krijgen ze daar geen schadevergoeding voor, omdat bijna niet valt te bewijzen wat er is gebeurd."

Van welke omvang is de schade?

"De boer op wiens bedrijf we met camera's de uitloop hebben geobserveerd, houdt 14.000 kippen. Hij rekent voor kippen die wegvallen €9 schade per kip. Hij raakt er zo'n 400 per jaar kwijt. Dat is €3.600 aan schade. We merken dat sommige boeren het probleem onderschatten. Je vindt gedode dieren vaak ook niet terug, na twee dagen is alles weg. Zelfs boeren die dagelijks door de uitloop gaan vonden niet alles terug."

Wat was het meest opmerkelijk bij analyse van de beelden?

"We hebben gekeken wat er gebeurt en welke kippen worden gedood. We dachten eerst dat roofvogels vooral zwakke dieren doden. Dat bleek niet zo te zijn. Het is opmerkelijk dat het om gezonde kippen ging, die terugvechten. Bovendien zit er bijna een systeem in. De roofvogels kwamen soms dagelijks op bijna hetzelfde tijdstip, met dezelfde aanpak. Op het bedrijf in Milheeze was het de havik die de kippen doodde, maar vaak werd hij door dezelfde buizerds bij de prooi weg gejaagd. Op andere bedrijven zagen we dat buizerds zelf ook kippen doodden."

Hebben de beelden nieuwe inzichten opgeleverd om het probleem te voorkomen?

"Daar hebben we in eerder onderzoek al naar gekeken. Toen hebben we van alles bedacht, maar bleek het niet te werken. Je kunt een net spannen, maar dan gaan ze naar een andere plek. Nu wilden we met bewijzen komen hoe roofvogels te werk gaan."

In hoeverre zijn de resultaten door te trekken naar andere bedrijven?

"Een stagiaire heeft op 11 bedrijven gekeken, waar behoorlijke verschillen tussen waren in bijvoorbeeld inrichting van de uitloop en of er hanen tussen de hennen liepen. Waar dit probleem speelt gaat het overal min of meer op dezelfde manier. We willen nog een enquête houden onder pluimveehouders om te zien waar het probleem speelt en een idee te krijgen van de omvang."

Laatste reacties

 • auga

  Je laat een kleuter ook niet langs de snelweg lopen. Een dak van gaas is oplossing....
  En blameer aub niet de roofvogels!!!

 • Jan Wijnen

  Er zijn gewoon veel te veel roofvogels die hier zo zwaar beschermd worden dat ze geen natuurlijke vijanden meer hebben. De populatie neemt toe door o.a. het plaatsen van nestkasten voor de slechtvalk, een vogel die hier van nature niet eens thuis hoort.

 • alco1

  Is toch logisch dat dit gebeurt.
  Omdat er bijna geen weidevogels meer zijn.

 • dhvanmeerveld

  Afschieten die roofvogels wat dat is bij mij geen diervriendelijk

 • V

  juist Jan, er zijn er veel te veel. er cirkelen hier regelmatig meerdere, 7 ,8 , 1 maal 11 geteld, buizerds boven de kippen, het lijkt hier gedurig wel een Mac Drive.

 • yongone

  Winters en met slecht weer ophokken.
  Minder dagen buiten is minder kippen op te vreten.
  Rest vergoeden door fauna beheer.


 • xw

  Cookie, wij zijn ben bang dat jij dubbel ziet. Hier zie je ook wel roofvogels. Maar niet in die getale, dat de kippen binnen moeten blijven. En wat maakt het nou toch uit, dat er van de 14000 buiten lopende kippen er 400 opgevreten worden. Waar heb je't over?
  Schade € 9,0/kip ?? Als die kippenprijs zo goed is, dan helemaal niet zeuren. Wij zijn blij, dat er weer roofvogels zijn. In onze jeugd werd alles vergiftigd en waren er vrijwel geen meer. Onze kippen mogen ze gerust opvreten, maar het loopt zo'n vaart niet.

 • alco1

  xw. Het is gemakkelijker weidevogels te pakken dan de kippen.
  Wat is daarop jouw antwoordt.
  Maar die zal wel niet komen

 • Tienda

  De roofvogels zijn gemakkelijk te weren door een paar alpacas in de uitloop te laten grazen.

 • oeleboele

  het is ook nog es zo, dat de als de kip aan het begin van de legperiode gepakt wordt, dat een grotere kostenpost is dan € 9,-- dat kan een pluimveehouder al snel meer dan € 30 per kip kosten. en de stress die het veroorzaakt bij de rest van de koppel, waar dan ook weer problemen van komen.
  En ophokken??? wanneer dan? het hele jaar?? nee, natuurlijk niet. De mens is er om de natuur in stand te houden, evenwicht aan te brengen, dus in dit geval zijn er veel teveel roofvogels en dus moeten er maatregelen getroffen worden, helaas afschieten. en idd wanneer de roofvogels een kippetje pakken is op zich niet zo erg, maar 400?? XW mag ze de kost wel geven!! sturen we de roofvogels wel naar u toe. ( als dat kon )

 • DJ-D

  Klopt alco1 3 jaar geleden zelf gezien dat een buizerd een scholekster van zn nest op het maisland pakte. Beesten zijn kansloos. Ze hebben het hier goed. Dus ze zullen alleen maar sneller vermeerderen. Het wordt snel een plaag net als alle andere roofdieren vooral marters.

 • xw

  Nou beste Alco, Dat antwoord had je toch ook zelf kunnen bedenken.
  In tegenstelling tot mensen, pakken dieren (en dus ook roofvogels) het voedsel dat het gemakkelijkst te pakken is.
  En wat is er gemakkelijker dan een buiten lopende opeengepakte 14000 stuks grote club kippen. En dat blijkt ook uit het hierboven omschreven onderzoek, want het blijkt dat er zelfs een systeem in zit, nl.: dagelijks op dezelfde tijd, dezelfde aanpak. Buizerds pakken soms zelfs de prooi af van een havik. Da's effe gemakkelijk.
  Dus, die kleine kuikentjes van die weidevogels, da's voor hun een 2e keus. Moet je eerst opzoeken (nou is dat voor een buizerd niet zo moelijk hoor) en dan is het ook nog niet zo'n malse overdadige bout als een kip van € 30,- aan het begin van de leg.

 • no-profile-image

  Ik heb veeeel meer moeite met jachtopzichters (lees jagershulpjes)die buizerds havikken oehoe¨s enz.een gruwelijke vergiftigingsdood bezorgen, omdat deze vogels de
  natuurlijke concurrenten zijn van lustmoordenaars die zich jagers noemen, (dat laatste klinkt wat vriendelijker).
  Jaarlijks worden er ¨jachtopzieners¨ veroordeeld wegens
  bovengenoemde moordpartijen.
  Ga er gerust vanuit dat 40% van hen zich schuldig maakt aan deze walgelijke praktijken.
  Daar zullen nu dus ook nog wel andere
  ¨ belanghebbenden¨ bijkomen.......zucht.
  Als de lustmoordenaars de normale prooien van genoemde vogels en vossen niet afpakken van de ware
  rechthebbenden is het probleem al half opgelost.

 • joostslingenbergh

  Tienda, heb je er ervaring mee?

 • xw

  @18.30 goeie opmerking van je. Ik heb zelf eens vastgesteld, dat een plaatselijk jager hierzo de zijtak van een hoge populier met daarin een nest van een buizerd er uit had gezaagd. De bewoner van dit nest vond ik een paar weken later op ongeveer 300 meter afstand van het oorspronkelijk nest. Dood uiteraard.
  Zo moet het ook niet, toch?
  Verder weet ik van ingewijden, dat postduivenliefhebbers geen liefhebber zijn van roofvogels. Die hebben vooral hekel aan torenvalken. Een voorzitter van een duivenclub hier, liet een journalist van het Brabants-Dagblad eens optekenen: "de klamper is onze vijand." Lomp joh.

 • yongone

  Discussie gaat nergens meer over.
  Conclusie : boer kan gelag betalen.

 • Zippie

  En dan hebben we het nog niet eens over de vossen gehad.
  Maar de geiten wollen sokken brigade zal toch alles aanvechten om hier enig beheer op te kunnen uitoefenen.

 • 344412

  Vorig jaar hier massaal kievitseieren opgevreten door dassen, duidelijke sporen bij de nesten. Met de huidige toename van de aantallen rovers blijven er geen weidevogels meer over en gaan de kippen de wintergarden in. Mij ook best, maar niet beginnen over intensieve landbouw.

 • Tienda

  Ja Joost, we hebben er al verkocht aan pluimveehouders om vossen te verjagen. Heel succesvol.

 • joostslingenbergh

  Beste Tienda, heb het al vaker gehoord , maar waarom een alpaca? waarom weert een alpaca vossen?

 • gjcraats1

  Vrije uitloop met een paar schuilbomen is toch mooi voor het aanzicht. En de kip kan iets schuilen lijkt mij. In kip gaat gewoon in de boom zitten.

 • Tienda

  Natuurlijk gedrag Joost.

 • Lustjagers

  Gewoon een degelijke ren en overkappen zoals fazantenkwekers (voor de jacht ) dat doen; komt geen vos of roofvogel bij.

 • 344412

  1 ha nodig per 3000 kippen, bij 15.000 kippen dus 5 ha volière maken, voor bio.

 • DJ-D

  Dan zijn het weer kooi-eieren ook niet goed....
  Deze kippen zijn in ieder geval niet de zogenaamde bof kippen...

 • Jan van het Zand

  Toen ik nog een kleine jongen was, zei men: Zout op de staart leggen.
  Ze hebben mij nooit uitgelegd hoe je dat doet bij een roofvogel....

 • Jan van het Zand

  Tis maar een opmerking. Het welzijn der dieren en de milieu-aandacht die de landbouw moet opbrengen leiden tot nieuwe ontwikkelingen en enorme investeringen en verhoging van de kosten van bijvoorbeeld energie en ook door schade aan het landbouwbedrijf door de natuur. Soms lijkt het wel of het landbouwbedrijf in Nederland verworden is tot een proeftuin voor WUR ten behoeve van het nooit eindigende verlangen van buitenstaanders om iets te bereiken, dat wel of niet haalbaar is in de praktijk, zonder er ook echt voor te betalen in de winkel. Want ja, verkopen is niet het vak van de WUR-mensen. En van productie in de landbouw, daar leven ze van.......????

 • alco1

  xw. 12 feb 18.04
  Roofvogels zijn schuw en komen echt niet voor niets zo dichtbij de bebouwing.

 • kleine boer

  Parel dat zout leg op je op de staart net nadat je de vogel bij de oren hebt gekieteld..... bij een haas lukt dat ook.

 • yongone

  Wat voor rol spelen roofvogels bij een vogelgiep besmetting

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.