Pluimveehouderij

Achtergrond

Fransen exporteren flink meer kip

De Franse export van kip en daarvan gemaakte vleesproducten zit nog steeds in de lift, althans in de maanden voor de uitbraak van vogelgriep. In november wist de Franse sector zelf ruim een kwart meer van dat soort producten te verkopen dan een jaar eerder.

Vooral Saoedi-Arabië, toch al de grootste klant, koopt nog steeds meer diepvrieskippen bij haar leveranciers in Frankrijk.

In november kwam de export van diepvrieskip en kipproducten uit op 41.800 ton, dat is precies 26,6% meer dan in dezelfde maand in 2014. Over de eerste elf maanden van vorig jaar komt de buitenlandse afname daarmee op 415.000 ton, dat is ruim 4% meer op jaarbasis. Saoedi-Arabië kocht in november weer 4.600 ton meer, wat voor het overgrote deel wordt geleverd door Groupe Doux, dat voor een deel eigendom is van het grootste voedingsbedrijf in dat land: Almujahem Group. Verder namen ook de andere EU-landen en daarnaast Zuid-Afrika de laatste maanden van 2015 meer kip uit Frankrijk af.

Productie verder opgevoerd

Om aan die buitenlandse vraag en de nog steeds licht toenemende consumptie in eigen land te voldoen, voerde de Franse kippenindustrie de productie verder op. In het afgelopen jaar werden 778,5 miljoen kippen geslacht, wat rond de 1.045.000 ton aan vlees opleverde. Het aantal geslachte dieren was daarmee 4%, het totaal geslacht gewicht bijna 5% hoger dan een jaar eerder. Bovendien meldt de statistiekdienst van het ministerie van landbouw dat het aantal plaatsingen in november 11% hoger lag, zodat een verdere toename van de productie kan worden verwacht.

De statistici geven ook cijfers over eenden, die vooral worden gefokt en gemest voor de productie van foie gras. Over heel 2015 gezien zijn 76,6 miljoen dieren geslacht, wat 234.000 ton vlees opleverde. Zowel het slachtcijfers als het volume aan vlees lagen daarmee op vrijwel hetzelfde peil als in 2014. Ongeveer de helft van de geslachte dieren was bestemd voor de productie van foie gras. Over de eerste elf maanden gezien lag de export van eend en daarvan gemaakte producten met 41.500 ton wel bijna 6% lager dan in het voorafgaande jaar.

Schade door vogelgriep tot €270 miljoen

Die laatste cijfers zullen een enorme deuk oplopen door de grote uitbraak van vogelgriep onder de eendenhouderijen in het zuidwesten van Frankrijk. Volgens de laatste gegevens van het ministerie van landbouw blijft het aantal besmette bedrijven op 69 hangen. De meeste eendenbedrijven komen de komende weken leeg te staan voor de 'vide sanitaire', de grote ontsmettingsoperatie om de vogelgriep onder controle te krijgen. De organisatie van foie gras-producenten Cifog heeft net vorige week berekend dat de schade zal oplopen tot €270 miljoen, waarvan €130 miljoen voor de fokkers zelf en nog eens €140 miljoen voor bedrijven verderop in de keten.

Marie-Pierre Pé, directeur van Cifog: "De laatste slachtingen vinden op 2 mei plaats, daarna wordt het wekenlang stil. We zullen dit jaar zeker 9 miljoen eenden minder kunnen slachten, goed voor een kwart van de totale productie van foie gras in ons land. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de nieuwe regels voor de biologische veiligheid in de bedrijven. Dat zal miljoenen aan investeringen vergen, waar veel kleinere fokkers niet aan kunnen voldoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.