Pluimveehouderij

Achtergrond

'We mogen Rusland dankbaar zijn voor informatie'

Epidemiloog Armin Elbers voorziet dat de pluimveesector nog zeker twee maanden rekening moet houden met vogelgriepuitbraken. 'Er zitten gaten in de verdedigingswal', stelt Elbers.

Epidemioloog Armin Elbers van Wageningen Bioveterinary Research (voorheen CVI) in Lelystad zegt dat de pluimveehouderij nog zeker twee maanden rekening moet houden met de mogelijkheid van vogelgriepuitbraken. Er is geen reden opgelucht adem te halen nu de uitbraken zich beperken tot Biddinghuizen.

Na de meest recente uitbraken is er volgens Elbers niets veranderd aan de vogelgriepsituatie. “De dreiging van wilde vogels blijft reëel en strikte toepassing van bioveiligheidsmaatregelen blijft nodig."

Waar liggen de gevaren?

“Alles staat en valt met de wijze waarop pluimveehouders hun hygiënemaatregelen op orde hebben en alert blijven. Zowel in 2014 als nu is het virus binnen gekomen op bedrijven waar het pluimvee binnen zat. Dat geeft aan dat er gaten zitten in de verdedigingswal die pluimveehouders opwerpen om introductie tegen te gaan. Gelukkig was er op tijd een ophokplicht, zodat de route van contact met de wilde fauna op tijd is afgekapt. Stel dat van de 2.000 pluimveehouders minder dan 1% de verdedigingslinie niet op orde heeft (wat weinig lijkt) heb je toch 10 tot 15 potentiële uitbraken."

WBVR waarschuwde al in oktober dat vogelgriep er aan zat te komen.

"De informatie over besmettingen bij wilde vogels in Siberië kwam dit jaar op tijd, daar mogen we Rusland dankbaar voor zijn. Dat was anders in 2014, toen wij pas in december informatie uit Rusland kregen dat er in september met H5N8-besmette wilde vogels in Siberië waren gevonden. Nu is de pluimveesector tijdig gewaarschuwd. De Europese Unie zou Rusland ruimhartig moeten ondersteunen om deze surveillance in stand te houden. Wij krijgen daardoor essentiële informatie voor het nemen van voorzorgsmaatregelen, zoals een ophokgebod en een oproep tot strikte uitvoering van hygiënemaatregelen."

Wordt vogelgriep (bij wilde vogels) endemisch?

"Er zijn geen aanwijzingen (mede ook door recent onderzoek in de Verenigde Staten) dat hoogpathogene vogelgriep endemisch wordt in wilde vogels. Het is onduidelijk hoelang het virus zich in de wilde (water)vogels in Nederland handhaaft. In 2005-2006 begon de H5N1-epidemie, ook via verspreiding van hoogpathogene vogelgriep via migrerende wilde (water)vogels vanuit China, in de maand oktober met uitbraken in Roemenië en werden de laatste gevallen gevonden in begin juni 2006 in Duitsland. Dit kwam zeer waarschijnlijk mede door de strenge winter in 2006. Daarom moeten we rekening houden met een infectiedreiging vanuit de wilde fauna van enkele maanden."

Of registreer je om te kunnen reageren.