Pluimveehouderij

Achtergrond

Plukon en Wegdam in schaakspel Franse kippensector

Twee Nederlandse spelers duiken op bij voorlopig laatste saneringsslag onder Franse pluimveeverwerkers.

Plukon heeft het middelgrote Groupe DUC overgenomen, terwijl het onbekende Wegdam zich ontfermt over wat er nog over is van Tilly-Sabco. Vooral voor Plukon lijkt dat een defensieve stap om de positie op de Franse binnenlandse markt in ieder geval te behouden.

Herstructureren Franse pluimvee-industrie

De Franse pluimvee-industrie is al jaren bezig met een ingrijpende herstructurering. Die is ingeluid – met de noodklok – toen de Europese Commissie de subsidie op de export van diepvrieskip naar derde landen afschafte. Die subsidie ging voor het overgrote deel naar Frankrijk en dan nog naar twee bedrijven, Groupe Doux en Tilly-Sabco. Samen ontvingen die Bretonse ondernemingen meer dan €65 miljoen per jaar uit de Brusselse pot, waarmee ze het hoofd aardig boven water wisten te houden.

Franse bedrijven willen Franse markt 'heroveren'

Toen Brussel het slot op de pot deed, raakten beide bedrijven ernstig in nood. De ergste klap viel bij Doux dat al in 2012 uitstel van betaling moest aanvragen. Uiteindelijk werd Doux gered door een Bretonse zakenman, de Saoedi-Arabische grootafnemer Al-Munajem en de regionale Kamer van Koophandel. Van de ruim 2.200 banen werden er echter wel meer dan 1.500 geschrapt. Begin dit jaar volgde een nieuw hoofdstuk toen Doux werd overgenomen door één van de grootste agrarische coöperaties van Frankrijk, Terrena. Dat voegde de aanwinst samen met haar eigen kippendivisie, Gastronome, en werd daarmee in één klap met een aandeel van 23% de op één na grootste speler op de binnenlandse markt. Terrena stelde daarbij direct al dat 'heroveren van de Franse markt op de buitenlandse concurrentie’ één van de doelen van het fusiebedrijf zou zijn.

Terrena werkte bij de overname samen met Sofiprotéol, de financiële tak van de agrarische coöperatie die nu Groupe Avril heet. Dat is opmerkelijk omdat Groupe Avril haar eigen pluimveeactiviteiten juist heeft verkocht aan LDC, de onbetwiste marktleider met een omzet van meer dan €3,5 miljard. LDC stelde bij die gelegenheid ook al dat het zeker 20% van de nu uit het buitenland aangevoerde kip wil ‘terug veroveren’. De kippengigant, net als DUC aan de beurs van Parijs genoteerd, denkt daarbij vooral te kunnen profiteren van haar sterke merken zoals Maitre Coq, Le Gaulois en Loué.

Plukon stapt in Franse markt met overname Groupe Duc

Die recente historie zal naar alle waarschijnlijkheid een rol hebben gespeeld bij het besluit van Plukon om een ander Frans pluimveebedrijf, Groupe Duc, over te nemen. Plukon publiceert weinig cijfers maar stelt wel dat het kip en kipproducten verkoopt in eigen land, Duitsland én Frankrijk. Nu beide grote concurrenten daar er werk van maken om de buitenlandse concurrentie buitenboord te houden, lijkt het voor Plukon een goede stap om dan zelf maar in Frankrijk actief te worden. Of Duc daarbij een goede aankoop is, moet worden afgewacht. Duc heeft de laatste jaren ook al een aantal financiële herstructureringen achter de rug maar leed desondanks in het eerste halfjaar toch weer €5,59 miljoen verlies, meer dan €4 miljoen meer dan een jaar eerder. Met een omzet van €180 miljoen is het naar Franse begrippen ook maar een kleine speler, ook op die binnenlandse markt.

Wegdam neemt deel Tilly-Sabco over

Ook Tilly-Sabco kreeg een zware klap van de Brusselse subsidiestop. En ook dat bedrijf heeft, net als Doux, een reeks saneringen doorgemaakt. Tilly-Sabco moest uiteindelijk in de zomer van 2015 uitstel van betaling aanvragen. De redding leek te komen van een onbekend Brits voedingsbedrijf, MS Foods, dat Tilly-Sabco samen met een regionale investeerder overnam. Omdat dat tot niets leidde en MS Foods nooit wat van zich liet horen, volgde deze zomer een nieuwe surseance. Dit keer dook een niet al te bekend Nederlands bedrijf op, Wegdam uit Haaksbergen. Dat heeft van de handelsrechter in Brest groen licht gekregen voor de overname, maar is alleen geïnteresseerd in een fabriek voor kippenworstjes. Wegdam, tot nu toe actief in de vleeshandel naar Afrika, redt daarmee 61 van de nog overgebleven 195 banen bij Tilly-Sabco maar zegt wel grootste plannen te hebben voor een regionaal logistiek en distributiecentrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.