Pluimveehouderij

Achtergrond

Goede vraag duwt eierprijs verder omhoog

Het blijft crescendo gaan met de eierprijzen. Ook deze week gingen de NOP-richtprijzen omhoog.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram staat nu op €6,75 per 100 stuks, 12 cent hoger dan een week eerder. Voor 100 stuks kooi-eieren in deze gewichtsklasse wordt nu €5,90 betaald, een stijging van 15 cent.

De vlotte handel in eieren en stijgende prijzen zijn al maanden zichtbaar. Het aanbod aan eieren is niet erg ruim, terwijl de vraag naar het product goed is. De retail was deze week iets rustiger, maar dat is vaker zichtbaar in de dagen voor het Sinterklaasfeest. Voor volgende week verwachten handelaren flink meer vraag vanuit de retail. De bevoorrading voor de feestdagen kan dan écht beginnen.

Grote bestellingen blijven uit

Vanuit de industrie blijven grote bestellingen uit. De industrie bestelt eigenlijk alleen de eieren die ze direct nodig heeft. Extra bestellingen worden, mede door de opgelopen prijzen, niet gedaan. Handelaren verwachten dat de industrie zich pas na de feestdagen of in het nieuwe jaar wat meer gaat roeren in de markt. De export naar derde landen blijft goed. Af en toe zijn er zelfs eieren tekort, om aan de vraag vanuit die landen te voldoen.

Voorlopig heeft de vogelgriep nog geen invloed gehad op de handel in eieren. Hier en daar worden bestellingen uit derde landen afgezegd, maar een groot effect heeft dit niet in de handel.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.