Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Eierprijs zet nieuwe stap omhoog

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram is met 5 cent gestegen naar €6,80 per 100 stuks.

Ook de NOP-richtprijs voor kooi-eieren in deze klasse ging met 5 cent omhoog. Die prijs staat nu op €5,95 per 100 stuks.

Ruim aanbod

De handel in eieren verliep wat minder vlot dan in de voorbije weken. Het aanbod aan eieren is aan de ruime kant, maar door een goede vraag kan de prijs nog wel iets omhoog. Of de prijs ook richting de feestdagen nog een mooie stap omhoog zet, moet nog blijken. Pakstations hebben nog veel voorraad om te kunnen leveren aan de retail, dus grote bestellingen voor de feestdagen blijven vooralsnog uit.

Industrie wacht af

De industrie is nog altijd wat rustig in de markt en daar worden alleen de nodige eieren besteld. Bovendien heeft de industrie de grootste drukte richting de feestdagen al achter de rug, zo lijkt het. Veel producten zijn al geleverd en daardoor heeft de industrie ook niet veel eieren nodig. De industrie wacht liever af bij dit prijsniveau.

Vogelgriep

In de handel richting het buitenland komt nu ook wat zand in de motor. Door de uitbraak van vogelgriep in Nederland zijn derde landen toch wat terughoudender. De vraag is daardoor iets minder groot dan in de afgelopen weken. Eieren die voor de feestdagen naar bijvoorbeeld Afrika gaan, zijn bovendien al onderweg.

De komende weken worden spannend, aldus een handelaar. De vraag vanuit de retail gaat er ongetwijfeld komen, maar door de ruime voorraden bij pakstations moet nog blijken of dat ook doorwerkt in de NOP-richtprijzen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Eén reactie

  • Eikes

    Prijs gaat komende weken niet meer stijgen, let maar op. Er is nog veel voorraad schrijf je in je commentaar. Info zal wel van eierhandel af komen. Hebben geen enkel belang bij hogere prijzen. Zij hebben sowiezo te veel invloed op NOP richtprijs. Invloed via Amsterdam, Barneveld en eigen info aan NOP valt de wesers-ems notering in het niet. Is het trouwens opgevallen dat de weser -ems de laatste 3 mnd 2,35/100 stuks is gestegen en de NOP met maar liefst 1,27? Eierhandel is goed voor zichzelf bezig, zie Quote 1000.

Of registreer je om te kunnen reageren.