Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs zakt bij rustige handel

De feestdagen zijn achter de rug en dat is merkbaar in de eierhandel. De retail houdt zich wat afzijdig in de markt en doet weinig grote bestellingen.

De consument heeft nog genoeg eieren in de koelkast, na de feestdagen. Het aanbod aan eieren is echter ruim voldoende.

Deze marktsituatie leidt dan ook tot dalende eierprijzen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakt met 10 cent naar €6,67 per 100 stuks. De notering voor kooi-eieren in deze gewichtsklasse zakt zelfs met 46 cent naar €5,57 per 100 stuks.

Het aanbod aan kooi-eieren is zeer ruim, terwijl de vraag naar deze eieren heel tam is. De industrie draait niet op volle toeren en heeft in de voorbije weken genoeg productie gedraaid. Bovendien wacht de industrie af, in de hoop op een verdere daling van de prijzen. Kooi-eieren zijn daardoor ruim voorradig. Dat drukt de prijzen.

De verwachting is dat de prijzen nog wel iets zullen zakken de komende weken, al blijft de vogelgriep als een donkere wolk boven de eierhandel hangen. Een heel groot effect heeft de vogelgriep nog niet gehad op de handel. Alleen de export van eieren is door de uitbraak van vogelgriep een stuk minder. Dat ondersteunt de markt allerminst.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.