Pluimveehouderij

Achtergrond

Deel eieren voor de kerst is al weg

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram daalde deze week met een cent naar €6,79 per 100 stuks.

Dat is 5 cent minder dan dezelfde week van 2015 en 57 cent minder dan gemiddeld in week 50, in de laatste tien jaar. De richtprijs van witte kooi-eieren in deze gewichtsklasse steeg deze week met 8 cent naar €6,03. Dat is 45 cent meer dan een jaar geleden en 3 cent minder dan in de laatste tien jaar, in dezelfde week.

De eierhandel liep deze week aardig goed. De handelaren verwachten volgende week niet gek veel drukte, want ze hebben vijf volle dagen om de retail te beleveren. De vraag vanuit de retail in binnen- en buitenland viel sommige handelaren wat tegen. Mogelijk komt dit doordat de retail al wat eieren op voorraad in de DC’s heeft staan om voorbereid te zijn op eventuele stagnatie in de aanvoer, mochten zich nieuw AI-uitbraken voordoen.

Bij de kooieieren is minder aanvoer vanuit Polen, als gevolg van salmonellaperikelen aldaar. Het zou gaan om 7 tot 10 miljoen eieren. Mede daardoor is de kooi-eimarkt en kooiprijs stabiel.

Dat sommige exportorders naar derde landen wegvallen (wegens AI), geeft geen problemen.

Geen prijsval verwacht

De industrie is de laatste weken met oplopende prijzen niet kooplustig, en heeft wat van de strategische voorraden die koud stonden uit de koelhuizen weggewerkt. De verwachting is dat de industrie de eerste weken van het nieuwe jaar wat meer zal kopen, wanneer de prijzen na de kerstpiek dalen. Een prijsval wordt niet verwacht.

Prognose: licht dalend

Of registreer je om te kunnen reageren.