Pluimveehouderij

Achtergrond

Basiscontractprijs glijdt steeds verder af

De basiscontractprijs voor vleeskuikens is met 0,5 cent gedaald naar 55,5 per kilo. Daarmee glijdt deze notering steeds verder weg.

Een zeer ruim aanbod aan vlees zorgt voor flinke prijsdruk. Zowel filets als bouten zijn zeer ruim voorradig en worden tegen lage prijzen verkocht. Vanuit Oost-Europa komt veel goedkoop vlees op de markt en dat zorgt voor druk op de binnenlandse prijzen. De daling van de basiscontractprijs is hier het gevolg van.

Vogelgriep

Bovendien heeft de uitbraak van vogelgriep in Nederland directe gevolgen voor de export van pluimveevlees. Belangrijke afzetmarkten zoals Zuid-Afrika importeren geen vlees uit landen waar hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld. Hongkong houdt de importbeperking voorlopig alleen op vlees uit de provincie Flevoland, waar het virus is vastgesteld.

Lees ook: ‘Weer volle bak pluimvee slachten’

De vrije prijzen voor vleeskuikens kwamen ondanks de extra druk op de markt niet van hun plek. Voor lichte kuikens tot 2.000 gram wordt maximaal 85 cent per kilo betaald, terwijl voor de dieren boven 2.600 gram maximaal 76 cent per kilo wordt betaald. Kuikens tussen deze gewichten leveren maximaal 79 cent per kilo op.

Prognose: instabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.