001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Achtergrond

Vogelgriepvirus H5N8 geeft 'verontrustend beeld'

Pluimveeorganisatie Avined meldt dat de huidige vogelgriepverspreiding in Nederland en daarbuiten een verontrustend beeld geeft.

Dat blijkt ook uit een brief van staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer, waarin hij verdergaande maatregelen afkondigt om vogelgriep buiten de deur van commerciële bedrijven te houden.

Pluimveeorganisatie Avined meldt dat de huidige vogelgriepverspreiding in Nederland en daarbuiten een verontrustend beeld geeft. Dat blijkt ook uit een brief van staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer, waarin hij verdergaande maatregelen afkondigt om vogelgriep buiten de deur van commerciële bedrijven te houden. Naast een ophok- en afschermplicht geldt daarom vanaf afgelopen maandag ook een bezoekersverbod.

Naast dode wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep (HPAI) in Hongarije, Polen, Duitsland en Oostenrijk, zijn inmiddels ook wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep aangetroffen in Kroatië en Zwitserland. In Duitsland is er ook op meerdere commerciële pluimveebedrijven vogelgriep van het hoogpathogene H5N8-virus aangetroffen.

Alleen al op maandag '1.800 dode vogels gevonden'

Het type vogelgriepvirus dat tot nu in Nederland is aangetroffen in wilde vogels, is het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8, dat is vastgesteld door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Ondertussen worden in Noord-Holland en Flevoland nog steeds dode vogels uit het water gevist.

Omroep Flevoland meldt dat Rijkswaterstaat en waterschappen alleen maandag 14 november al 1.800 dode vogels hebben gevonden in het water tussen Zeewolde en Elburg.

Eerdere besmettingen

Het virustype H5N8 is geen onbekend virus in de pluimveewereld. Bij de vorige uitbraak van dit type raakten in november 2014 in Nederland vier pluimveebedrijven besmet, in Hekendorp, Ter Aar, Zoetermeer en Kamperveen. Destijds was het nog niet duidelijk waar de oorzaak lag, maar nu is het duidelijk dat het virus vanuit Azië komt, waar het pluimvee voortdurend besmet is met dit virus.

Aziatische landen 'bestrijden vogelgriepvirus niet goed'

Armin Elbers, epidemioloog van Wageningen Bioveterinary Research, zegt in een interview met het blad Resource dat het vogelgriepvirus in Taiwan in 2015 op meer dan 300 pluimveebedrijven is aangetroffen en zich verder heeft uitgebreid in Azië in 2016. Het virus blijft circuleren omdat deze landen het virus niet goed bestrijden, aldus Elbers. Daarmee worden ook wilde vogels besmet, die vervolgens andere wilde vogels besmetten die naar het westen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.