Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijs eieren laat nieuwe stijging zien

De eierhandel blijft onverminderd positief. Vogelgriep heeft vooralsnog geen effect op de handel.

Dat is ook deze week terug te zien in de NOP-richtprijzen. De prijs voor 100 stuks bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram stijgt met 23 cent naar €6,22. Ook kooi-eieren werden opnieuw ietsje duurder. Voor 100 stuks in de klasse 62/63 gram wordt nu €5,38 betaald, 10 cent meer dan een week terug.

Vlotte handel in Europa

In heel Europa is de eierhandel vlot. Europawijd gaan de prijzen omhoog in een zeer vriendelijke markt. En de verwachting is dat de prijzen de komende weken nog verdere stapjes omhoog zetten. Vanuit de retail en pakstations worden goed eieren gevraagd. Hier en daar waren bij de supermarkten wat acties met eieren deze week. Bovendien worden de bestellingen voor de komende feestdagen al wat gedaan.

Export loopt beter

De industrie roert zich, ook met het oog op de kerstdagen, wat meer in de markt en neemt wat meer eieren af. De export van eieren loopt wat vlotter. De Verenigde Staten biedt weliswaar nog goedkoop eieren aan, maar de concurrentie van Oekraïne vlakt met de week af, omdat de eierprijzen daar aan de hoge kant zijn. De Europese exporteurs hebben in Afrika voordeel ten opzichte van de Amerikanen. Afrika vraagt vooral bruine eieren, terwijl Amerika voor een groot deel witte eieren levert.

Vogelgriep

De vogelgriep heeft vooralsnog geen effect op de eierhandel. Vrije uitloopeieren van kippen die normaal buiten lopen mogen nog 12 weken tijdens de ophokplicht worden verkocht met die stempels. Daarna moeten ze, als de ophokplicht nog van kracht is, worden verhandeld als scharrelei. Voor biologische eieren gelden andere regels en geldt geen maximale lengte van een ophokplicht.

Prognose: prijs stijgt.

Eén reactie

  • Tonnis

    Het is nog geen weelde voor scharrelhennenhouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.