Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Ophokplicht voor heel Duitsland blijft uit ondanks hoog HN58-risico

Ondanks een hoog HN58-besmettingsrisico geldt niet voor heel Duitsland een ophokplicht voor pluimvee. Een aantal deelstaten heeft deze maatregel wel ingesteld.

In eerste instantie zijn de regionale districten bevoegd tot de instelling van een dergelijke maatregel. Verder kan de maatregel ook worden genomen door de deelstaatregeringen. Een flink aantal deelstaten is daartoe al overgegaan, waaronder Sleeswijk-Holstein, Meckelenburg-Voor-Pommeren en Noordrijn-Westfalen. Daarnaast gaat het om Beieren, Baden-Württemberg en Saksen-Anhalt. In totaal telt de Bondsrepubliek 16 deelstaten. Er zijn nog heel wat gebieden waar de ophokplicht dus niet is ingevoerd.

Nog geen ophokplicht voor heel Nedersaksen

Opvallend is dat dit ook geldt voor het aan de noordelijke helft van Nederland grenzende Nedersaksen, waar woensdag een kalkoenenbedrijf met 16.000 dieren in de Landkreis Cloppenburg werd getroffen door H5N8. In deze regio bevindt zich een enorme pluimveestapel van ruim 13 miljoen dieren. Hoewel voor Nedersaksen als geheel geen opstalplicht geldt, was dat wel het geval in Cloppenburg en omgeving. Het regiobestuur bepaalde al op 11 november dat het pluimvee onder dak moest worden gebracht. Niet verwonderlijk, gezien de pluimveedichtheid. Maar dat het virus desondanks de kop op heeft gestoken in deze regio, geeft ook aan dat een opstalplicht geen wondermiddel is.

Pleidooi voor gelijke aanpak

Bondslandbouwminister Christian Schmidt volstond na het bekend worden van de eerste besmettingsgevallen met een pleidooi voor een voor het hele land gelijke aanpak. Tevens riep hij het voor dit soort gevallen ingestelde nationale crisiscomité bijeen.

Dit resulteerde maandag in een voor heel Duitsland en alle grote en kleine pluimveehouders geldende verplichting tot het nemen van zogenoemde biologische voorzorgsmaatregelen. Daarbij gaat het om desinfectie en omkleding voor en na het betreden van de stallen en kippenrennen. Die verplichting werd ingevoerd op aanbeveling van het Friedrich-Löffler-Institut (FLI), het nationale serum- en referentielaboratorium van Duitsland.

Een ophokplicht voor heel Duitsland acht het FLI tot dusver niet strikt noodzakelijk, maar alleen wenselijk. Zonder meer noodzakelijk is het ophokken van pluimvee met uitloop volgens het FLI wel in risicogebieden, zoals gebieden met veel wilde watervogels. De inschatting van het risico wordt derhalve aan de regionale besturen of de deelstaten overgelaten. Tevens wordt een verscherpte klinische bewaking van pluimvee aangeraden.

Pluimveeorganisatie wil landelijke ophokplicht

Pluimveesectororganisatie Zentralverband der Deutschen Gelfügelwirtschaft (ZDG) is het er niet mee eens dat de ophokplicht niet meteen voor het hele land is ingevoerd. De organisatie doet daarom een dringend beroep op de deelstaatsautoriteiten om niet meer te aarzelen. “We hebben het in in het crisiscomité zo begrepen dat de deelstaten zich van hun verantwoordelijkheid bewust zijn. We houden ze daaraan graag”, zegt ZDG-voorzitter Friedrich-Otto Ripke.

Foto

  • Opgehokte ganzen in Noordrijn-Westfalen.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>

    Opgehokte ganzen in Noordrijn-Westfalen.

    Foto: ANP

Eén reactie

  • Joerissen

    Stalen zenuwen hebben die Duitsers!

Of registreer je om te kunnen reageren.