Pluimveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Kuikengigant Wimex trekt Nederland in

Het Duitse Wimex heeft de broederijen Probroed & Sloot en Lagerwey overgenomen. Wimex is marktleider in broedeieren en eendagskuikens in Duitsland, en eigenaar van Cobb-Duitsland.

In de omgeving van Köthen (in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt) zit een kluwen van Wimex-bedrijven. Eenmaal weg van het ene bedrijf, duikt het volgende bedrijf weer op aan de horizon. Wimex (Wagner Import en Export) is producent van broedeieren en eendagskuikens voor de vleeskuikenhouderij.

Grondlegger van Wimex is Gerhard Wagner (78). Hij zit in de directie en is nog intensief betrokken bij het bedrijf. In de deelstaat Beieren startte Wagner 31 jaar geleden met Wimex. Op 4 ouderdierbedrijven met samen 260.000 dieren produceerde hij broedeieren voor export naar het Midden-Oosten. Na de val van de muur ligt het zwaartepunt van de pluimveeproductie in het Oosten van Duitsland, de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt.

Von Drechsel eindverantwoordelijk voor pluimveetak Wimex

Sinds 2001 is Leopold Graf von Drechsel eindverantwoordelijk voor de pluimveetak van Wimex. Von Drechsel werk 30 jaar voor het bedrijf en onder zijn leiding is Cobb-Duitsland tot stand gekomen. Cobb-Duitsland is een 100% dochter van Wimex en functioneert als franchisenemer van fokkerijorganisatie Cobb. Wimex heeft daarnaast een 40% belang in Cobb-Spanje. Von Drechsel kent het bedrijf van haver tot gort, tot aan de personeelsleden toe. Hij groet iedereen en maakt af en toe een praatje met een werknemer.

Von Drechsel vertelt dat Wimex in 2002 voor het eerst een nieuwe stal heeft gebouwd in Oost-Duitsland. Tot die tijd zijn bestaande bedrijven gekocht en gerenoveerd. Staande voor een van de drie bedrijven met grootouderdieren in Radefeld, vertelt hij dat de infrastructuur op de 40 jaar oude bedrijven geweldig is. De stallen met daarvoor een bedrijfswoning en doucheruimte voldoen perfect, zegt hij. Von Drechsel: “De ontwerpers waren hun tijd ver vooruit. Wel was er veel handarbeid.”

Wimex hanteert integratiemodel

In tegenstelling tot de Nederlandse vleeskuikensector is de productieketen van Wimex volledig geïntegreerd. Het bedrijf heeft alles in eigen hand, van grootouderdieren tot ouderdieren en broederijen toe. Met broederijen is het bedrijf sinds enkele jaren ook actief in Nederland. In 2014 is Probroed & Sloot overgenomen van Agrifirm, ForFarmers en coöperatie Cobroeders. Begin dit jaar is broederij Lagerwey in Lunteren gekocht.

De vleeskuikenmoederdieren op het bedrijf in Köthen. De dieren krijgen eenmaal daags voer uit een stalen voergoot. De stalen voergoot draagt er aan bij dat de intacte snavels minder scherp zijn. De kammen zijn mooi vol.
De vleeskuikenmoederdieren op het bedrijf in Köthen. De dieren krijgen eenmaal daags voer uit een stalen voergoot. De stalen voergoot draagt er aan bij dat de intacte snavels minder scherp zijn. De kammen zijn mooi vol.

De grootouderdieren van Wimex bekijken is er niet bij. De hygiëneregels zijn streng. De vleeskuikenouderdieren zijn te zien van achter het glas. In het oosten van Duitsland zijn alle vleeskuikenouderdierbedrijven van Wimex vrij van Mycoplasma Gallisepticum (MG) en Mycoplasma Synoviae (MS). De ouderdieren hebben intacte snavels en volle kammen. Er loopt een stalen voergoot met ketting door de stal. Een bewuste keuze. Door het pikken in de goot zijn de snavels minder scherp.

Voorkomen van versleping

Het kippenvoer produceert Wimex zelf, jaarlijks 100.000 ton. De granen voor het voer verbouwt men zelf. Voor de ouder- en opfokdieren gebeurt de voerproductie achter het kantoor van de hoofddirectie in Baasdorf. De boekhouding zetelt in Regenstauf, Beieren. Het voer voor de grootouderdieren wordt op een andere locatie gemaakt en apart opgeslagen en vervoerd. Zo wordt voorkomen dat door versleping salmonella in het voer van de grootouderdieren komt.

De eerste jaren na de Wende kocht Wimex jaar na jaar bedrijven in Oost-Duitsland. Een aantal voordelen volgens Von Drechsel om toen te investeren in Oost-Duitsland: het personeel is zeer vakkundig, een vergunning werd eenvoudig afgegeven, de infrastructuur op de bedrijven is goed en de veedichtheid laag, zodat de infectiedruk beperkt is.

Meer dan kippen

Wimex heeft 8.000 hectare bouwland voor de productie van veevoer. Er is begin jaren negentig noodgedwongen in grond geïnvesteerd, omdat het erg lastig was de pluimveemest kwijt te raken in Oost-Duitsland. Men was verknocht aan kunstmest.

Sinds 2001 verbouwt Wimex ook op grote schaal vollegrondgroenten, 800 hectare in 2016. In de velden rond Köthen zijn overal groepen personeel te vinden die bezig zijn met de oogst. Radijs en wortels zijn belangrijke gewassen. Door de grote omvang zet Wimex direct af aan grootwinkelbedrijven in Duitsland, zoals Edeka. In Köthen, een kleine stad met 30.000 inwoners is Wimex de belangrijkste werkgever, betoogt Von Drechsel.

'Op een oud militair vliegveld uit de DDR-tijd staat 230 hectare verhard terrein vol zonnecollectoren'

Twee andere takken van Wimex zijn ontwikkeling van informatietechnologie voor precisielandbouw en productie van groene energie, vergisting en zonne-energie. De locatie van de laatste tak is interessant. Op een oud militair vliegveld uit de DDR-tijd staat 230 hectare verhard terrein vol zonnecollectoren. De hangars zijn in gebruik voor de opslag van mest die de vergister in gaat. De vergisters draaien op 70% mest, grassilage uit een natuurbeschermingsgebied en een klein percentage mais. De mais wordt op termijn vervangen door groenbemester. De gezamenlijke capaciteit van de vier biogasinstallaties is 2,55 megawatt. Op hetzelfde terrein staan stallen voor 70.000 moederdieren.

Even verderop staat de bijbehorende opfokstal, in Zebnits. Hennen en hanen zitten in een aparte stal en de hennen zijn gesorteerd op gewicht. De lichtere dieren krijgen meer voer en de voertijd is langer, zodat een uniform koppel ontstaat.

Levering op afspraak

In Duitsland heeft Wimex 36 grootouderdierbedrijven. Ze verkopen jaarlijks 10 miljoen kuikens in 21 landen, allemaal Cobb. Het aantal bedrijven met vleeskuikenouderdieren is 97, die gezamenlijk 450 miljoen broedereieren produceren. Een grote productielocatie voor broedeieren is Rosefeld. Daar zitten op zes bedrijven 220.000 vleeskuikenouderdieren, allemaal van dezelfde leeftijd.

De eieren gaan in eigen broederijen en de kuikens zijn al verkocht. Wimex zit nauwelijks op de spotmarkt. Alles gaat op afspraak. Door de toenemende segmentatie in de markt wordt de planning wel steeds complexer, verklaart Von Drechsel. Voor de vleeskuikenhouderij broedt het bedrijf 60% Cobb, een fractie Hubbard en de rest is Ross. Belangrijke afnemers van eendagskuikens zijn de vleesverwerkers Plukon en Sprehe-groep. Het bedrijf produceert jaarlijks ook 8 miljoen vleeskuikens, maar dit is geen hoofdactiviteit.

Totale broedcapaciteit in Duitsland: 4 miljoen kuikens per week

In Duitsland heeft Wimex drie broederijen voor vleeskuikens en één voor moederdieren, in Wiesenena. De totale broedcapaciteit is wekelijks 4 miljoen kuikens. De broedcapaciteit in Nederland is 5,7 miljoen kuikens per week, sinds de overname van Lagerwey in Lunteren, begin dit jaar.

In Elsnigk en Vreden, de tweede plaats ligt net over de grens bij Winterswijk, bouwt Wimex nieuwe broederijen. Beide broederijen hebben een capaciteit van 1,2 miljoen kuikens per week. De broederij in Elsnigk gaat in december draaien. In Vreden duurde de vergunningverlening langer, zodat de broederij in het voorjaar 2017 gereed is.

In de nieuwe broederij in Elsnigk wordt hatchcare techniek toegepast. Vanaf uitkomen is voer, water en licht voor de kuikens. Per cel is ruimte voor 9.620 eieren.
In de nieuwe broederij in Elsnigk wordt hatchcare techniek toegepast. Vanaf uitkomen is voer, water en licht voor de kuikens. Per cel is ruimte voor 9.620 eieren.

Nieuw broederijen doen alleen nabroed

De nieuwe broederijen zorgen vooralsnog niet voor meer broedcapaciteit. Ze doen alleen nabroed, vanaf 18 dagen. De beide broederijen zijn uitgerust met hatchcare-techniek en gebouwd op de groei. Het gebouw in Elsnigk is groot genoeg om de capaciteit te verdubbelen tot 2,4 miljoen kuikens per week.

Laatste reacties

 • mr X

  Moeten we hier vrolijk van worden?

 • zon

  In NL willen ze ook dat ze in ketens gaan werken,je kunt op je klompen aanvoelen wie de winnaars zijn en wie de verliezers.

 • hongarije

  Is wel de toekomst mr X.....

 • mr X

  Wat is de toekomst? Dat de pluimveehouder slaaf wordt van de integratie ?

 • hongarije

  Dat alles in één hand zit, werknemers zorgen voor de arbeid.
  Helaas zal dit ten koste gaan van de traditionele familie bedrijven.

 • mr X

  Volgens mij begrijp jij de Nederlandse structuur niet.

 • hongarije

  Ik begrijp heel goed de Nederlandse structuur, ik geef alleen aan dat die steeds meer onder druk komt. Op termijn wordt het onmogelijk te concurreren met geïntegreerde pluimvee giganten als bijvoorbeeld een Wimex.

 • mr X

  Wimex heeft geen integratie, is een producent van broedeieren. Ik ben overigens wel nieuwsgierig hoe het gaat met de Nederlandse mesters. Ben niet jaloers op hun positie.

 • hongarije

  Wat Wimex ervoor kwijt wil zijn....

 • mr X

  Wimex speelt zijn spel, zou die passen bij de NL vermeerderaar? zijn er niet betere partijen in de NL markt. Die kunnen ook goed exporteren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.