Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs stijgt voor negende keer op rij

De eierprijs stijgt ook deze week.

Het is de negende prijsstijging op een rij, en als de pas op de plaats in week 38 niet wordt meegeteld, zelfs de zestiende opwaartse beweging. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren 62/63 gram staat nu op €6,63 per 100 stuks, 23 cent hoger dan vorige week. Voor 100 stuks kooi-eieren in deze gewichtsklasse wordt nu €5,75 betaald.

Vraag beter rondom feestdagen

Het aanbod aan zowel kooi- als scharreleieren is niet heel erg ruim, terwijl de vraag iedere week iets beter wordt richting de feestdagen. De retail begint al wat meer eieren te bestellen, maar van een échte piek is volgens handelaren nog geen sprake. De eierenprijzen zullen dus ook de komende weken verdere stappen omhoog zetten.

Vanuit de industrie worden eigenlijk alleen de nodige eieren besteld. Daar zitten nog voorraden en tegen de huidige prijzen koopt de industrie liever niet. De export van eieren richting derde landen blijft wel zeer vlot lopen. Toch is dat effect binnen een paar weken voorbij, omdat de bestellingen voor kerst dan niet meer op tijd aankomen.

Al met al is en blijft de handel zeer positief. De komende weken zullen de prijzen opnieuw stijgen.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.