Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijs blijft stijgen bij goede vraag

De eierhandel is al weken zeer positief.

Het aanbod is wat minder groot dan de vraag en dat zorgt voor stijgende prijzen. Zo ook deze week. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram stijgt met 14 cent. Voor 100 stuks wordt nu €5,99 betaald. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren in deze klasse staat na een stijging van 18 cent op €5,28 per 100 stuks.

Bruine eieren gewild

De markt staat er dus niet veel anders voor dan vorige week. De retail neemt voldoende eieren af. Vooral bruine scharreleieren zijn goed gevraagd, terwijl het aanbod wat aan de krappe kant. Witte scharreleieren zijn wel wat meer voorradig. De komende weken zal de vraag van de retail naar verwachting verder toenemen, omdat de feestdagen steeds dichterbij komen.

Salmonella-uitbraak

Door de Salmonella-uitbraak in Polen, kiezen kopers nu vaker voor Nederlandse kooi-eieren. Dat zorgt ervoor dat de handel in kooi-eieren een stuk vlotter verloopt, hoewel er nog altijd genoeg eieren verkrijgbaar zijn. Op de exportmarkten loopt het niet altijd soepel, omdat vanuit Oekraïne en Verenigde Staten nog altijd goedkopere eieren worden aangeboden.

De komende weken zal de markt de huidige stijgende lijn vasthouden. Zeker met de feestdagen in het vooruitzicht zullen de prijzen verder stijgen.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.