Pluimveehouderij

Achtergrond

EZ bekijkt optie ontheffingen in 10 km-gebied

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) bekijkt of het juridisch mogelijk is ontheffingen te verlenen aan bepaalde bedrijven in het toezichtsgebied rond het vogelgriep-besmette bedrijf in Biddinghuizen. Dat zegt een woordvoerder van EZ.

In het toezichtsgebied, ruwweg een cirkel van 10 kilometer rond het besmette bedrijf, liggen onder andere 2 slachterijen en 2 broederijen. Dat zijn eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, vleeskuikenslachterij GPS in Nunspeet, kuikenbroederij Tanghe in Harderwijk en de vaccinbroederij van Verbeek Poultry International in Biddinghuizen. De pluimveesector dringt bij het ministerie aan op ontheffingen om welzijnsproblemen te voorkomen.

Corridor of kleiner toezichtsgebied

Doordat Tomassen Duck-To in het toezichtsgebied ligt is in Nederland, en West-Europa, op dit moment geen mogelijkheid meer voor het slachten van eenden. De directeur van Duck-To, Gertjan Tomassen, zegt maandagmiddag 28 november van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te horen te hebben gekregen dat er dinsdag 29 november nog niet geslacht zal worden. Dat terwijl er geen uitwijkmogelijkheid is om de eenden ergens anders te slachten. Tomassen ziet graag een corridor naar zijn slachterij, of een verkleining van het toezichtsgebied.

Oplossing zoeken

Ook voor broederij Tanghe is ontheffing op korte termijn belangrijk. Kuikens die maandag uitgekomen zijn moeten uiterlijk morgen afgeleverd worden. De Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens spreekt de verwachting uit dat er een oplossing zal komen, maar wacht op bericht vanuit de overheid.

Hans Bijleveld en Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.