Pluimveehouderij

Achtergrond

'Beste kans voor pluimvee-industrie in China'

Voor de pluimvee-industrie liggen er in Azië met name kansen in China. Dat zei Christopher Langholz, hoofd van de pluimveedivisie van Cargill, op het Poultry event op de Duitse beurs EuroTier.

Langholz wees op kansen op de lange termijn in met name China, dat met 20% van de wereldbevolking, 8% van het landbouwareaal en 7% van het beschikbare water, tegen grenzen aanloopt. Daarom zal het land de komende jaren naar verwachting meer voedsel gaan importeren.

Volop kansen in de online voedselmarkt

Langholz schetste de ontwikkelingen in de Aziatische voedsel- en pluimvee-industrie. Hij wees op de grote marktverschillen tussen Aziatische landen en zelfs tussen de grote steden, die hij omschreef als 'haast staten op zich'. Hij benoemde grote kansen in de e-commerce, de online markt, die enorm groeit. De Chinese online markt voor voedselproducten zal volgend jaar qua volume omvangrijker zijn dan de markten van de Europese Unie en de Verenigde Staten gezamenlijk, verwacht Langholz. Die markt werkt bovendien heel anders dan traditionele markten, binnen enkele maanden kan uit het niets een groot merk worden neergezet.

Grote pluimvee-integratie in Thailand

Cargill zelf is op het gebied van pluimvee actief in 5 Aziatische landen: China, Japan, Thailand, Indonesië en de Filipijnen. In Thailand heeft Cargill een grote pluimvee-integratie. Dat is een strategische keuze vanwege de combinatie van lage kostprijzen en de verschillende handelsverdragen die Thailand met andere landen heeft. Ook in China heeft Cargill een integratie, die met name voor de thuismarkt produceert.

Middenklasse wil dierlijke eiwitten eten

In 2050 zal 70% van de middenklasse-consumptie in Azië plaatsvinden. Dat zal niet alleen in Azië maar wereldwijd impact hebben, benadrukt Langholz. Die middenklasse wil dierlijke eiwitten consumeren. 65% van de nieuwe vraag naar vlees en eieren zal in Azië ontstaan. Omdat er geen religieuze bezwaren zijn tegen kippenvlees, en kip in de verschillende Aziatische keukens past, is daar voor pluimveevlees een grote rol weggelegd. In de toekomst gaat China meer importeren, aldus Langholz, het is alleen de vraag waar vandaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.